Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marskin majan yrittäjät tekivät rohkean hypyn keskellä koronaa – Nyt kaksikko avaa tilausravintolan Turengin jalokivessä

Turengin vanha asema on iltavalaistuksessa kaunis, eivätkä sisätilatkaan ulkokuorelle häviä.

Rakennuksessa on ollut vuosien saatossa useita ravintolayrittäjiä vaihtelevalla menestyksellä. Nyt toimeen ovat tarttuneet pitkän linjan ammattilaiset, hämeenlinnalainen Atte Karppinen ja Kimmo Rikkonen Janakkalasta.

Kaksikko on pyörittänyt parin vuoden ajan Marskin majaa Lopella, ja tammikuun alusta toiminta laajenee Turenkiin.

– Aloitamme täällä tilausravintolana, eli teemme sitä, mitä parhaiten osaamme. Näemme aseman erityisesti perhe- ja yritysjuhlien sekä kokousten paikkana, Karppinen sanoo.

Ravintola on siis auki vain sovitusti, eikä säännöllisiä aukioloja ole ainakaan toistaiseksi suunnitelmissa.

– Asemalle ei ole riittänyt väkeä niin paljon, että sitä kannattaisi pitää päivittäin auki, Rikkonen toteaa.

Aseman suositut viini-illat jatkuvat kuitenkin entiseen tapaan. Myös uudet yrittäjät aikovat viritellä erilaisia teemallisia tapahtumia.

– Tulossa on esimerkiksi cocktail- tai tasting-iltoja, joissa on tarjolla hyviä juomia ja pikku naposteltavia, Rikkonen lupaa.

Yrityspuolelle on tarjolla erilaisia kokouksille ja tyky-päiville sopivia paketteja, joihin voi sisältyä esimerkiksi sauna ja illallinen.

– Nyt huomaa selvästi, että firmat haluavat pois omista kuvioistaan ja teams-palavereistaan. On työporukoita, joissa ihmiset eivät ole nähneet aikoihin toisiaan ja lähtevät mielellään tutustumaan toisiinsa uudestaan jossain mukavassa ja idyllisessä ympäristössä, yrittäjät kertovat.

Karppinen on keittiömestari ja hän on suunnitellut muutamia puffet- ja menukokonaisuuksia, joista voi valita mieleisensä.

– Tarjoilut voidaan tietenkin räätälöidä täysin asiakkaan toiveiden mukaan, mutta lähtökohtaisesti linjamme noudattelee pohjoismaalaista keittiötä, jossa on vivahteita ranskalaisesta ja italialaisesta ruokakulttuurista, Karppinen kuvailee.

Yhdessä kolmen ruokalajin menussa on esimerkiksi tarjolla hiillostettua siikaa tillin ja rapean maalaisleivän kanssa, ylikypsää nautaa, yrttiohrattoa sekä punaviinikastiketta ja jälkiruokana lakritsivaahtoa, marjoilla maustettua marenkia ja mustikkakastiketta.

Pitkään helsinkiläisissä huippuravintoloissa työskennellyt Karppinen oli vielä syksyllä 2020 maineikkaan Finnjävelin uunituore ravintolapäällikkö. Sitten tulikin korona ja sen perään lomautus.

– Olin viimeiset kymmenen vuotta miettinyt omaa ravintolaa, ja lähdin tutkimaan eri mahdollisuuksia. Tietyllä tavalla halusin sen olevan tyhjä taulu, jota voisin lähteä kehittämään, Karppinen kertoo.

Kun marsalkka Mannerheimin metsästysmaja ja museo Lopella haki ravintolatoiminnan pyörittäjää, Karppinen tarttui tilaisuuteen.

– Näin Kimmon vaimon Ninan kaupungilla ja kerroin hänelle aikeistani. Seuraavana päivänä Kimmo sitten soitti ja löimme viisaat päämme yhteen. Olemme työskennelleet yhdessä 2000-luvun alussa ja ajatusmaailmamme sopivat hyvin yhteen.

Keväällä 2021 tehty päätös oli rohkea, sillä pandemia ei ollut hellittänyt otettaan.

– Koronan aikana kotimaan matkailu nousi arvoonsa ja meidät löydettiin. Vaikka kaikkia rajoituksia noudatettiin, Marskin majalla oli satoja kävijöitä päivässä, Rikkonen muistelee.

– Tämän vuoden toukokuussa ryhmämatkailu tuli takaisin ja kesä meni ihan ok. Haasteellisista ajoista huolimatta olemme selvinneet. Ryhmävarauksia on jouluun saakka ja heti tammikuun alusta taas kesää kohti.