Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joulutähti ei siedä vetoa, mutta jouluruusu viihtyy viileässä – Petri Kouhia kertoo, mikä on tämän joulun trendikasvi

Tänä vuonna uusina sävyinä joulukukissa nähdään esimerkiksi persikkaa ja pinkkiä.

Joulutähdet, -ruusut, amaryllikset sekä muut trendikukat valtasivat Turengin kukkatalon kasvihuoneen jo ajat sitten, vaikka sesonki on vasta käsillä.

Yrittäjä Petri Kouhia kertoo, että suurin osa joulukukista hankitaan jouluviikolla, vaikka esimerkiksi sipulikukat avautuvat vähitellen ja joulutähdet kukkivat pitkälle ensi vuoteen.

– Kannattaa vain huolehtia siitä, että joulutähdet eivät saa vetoa. Hyasintit ja jouluruusut kestävät parhaiten viileässä. Tulppaanit voi laittaa vaikka yöksi jääkaappiin.

Kouhia tuntee janakkalalaisten kukkamaun, sillä hänellä on seudun vanhin samalla omistajalla ollut kukkakauppa.

Joulukukkatrendit ovat muuttuneet vuosien varrella jonkin verran. Kun Kouhia 40 vuotta sitten aloitteli yrittäjän uraansa Turengissa, joulun alla tehtiin paljon hyasintti-istutuksia.

Niitä on tarjolla toki edelleenkin, mutta nykyisin moni valitsee kukkakorin sijaan esimerkiksi trendikkään jouluruusu- tai orkidea-asetelman.

– Muuten kestosuosikit pysyvät aika pitkälti samoina vuodesta toiseen. Vain värit vaihtuvat, Kouhia sanoo.

Uudeksi vuodeksi pitäisi jo melkein olla tarjolla kevätesikkoa.

Petri Kouhia

Tänä jouluna uusina sävyinä nähdään esimerkiksi joulutähdissä persikan ja pinkin sävyjä perinteisen joulunpunaisen ja puhtaanvalkoisen rinnalla. Jouluruusuissa suositaan myös vaaleanvihertävää.

– Ehkä nyt mennään taas vähän luonnollisempaan suuntaan, kun välillä oli kimaltavampaa, amerikkalaistyylistä bling-blingiä.

Tänä vuonna yksi uutuuksista on näyttävä ardisia, jonka punaiset tai valkoiset marjat kestävät pitkälle kevääseen. Myös timanttiananaksia ja punaista flamingonkukkaa menee paljon.

Joulu on eri sesongeista kukkakaupalle kenties työläin, sillä joulun kukka-asetelmat vaativat paljon käsityötä. Kukat eivät saa loppua ennen joulua kesken, mutta pyhien jälkeen sesonki loppuu kuin seinään.

– Uudeksi vuodeksi pitäisi jo melkein olla tarjolla kevätesikkoa, Kouhia kertoo.

Työläydestään huolimatta joulu on yrittäjälle hyvin mieluinen sesonki.

– On hienoa, kun myymälässä on paljon väriä ja sellainen hyvä hyrinä. Ihmiset ovat joulun alla tavallistakin mukavampia. Se on tärkeä juhla, erityisesti tänä vuonna, kun on ollut paljon synkkyyttä ja murheita.

Kukka-ala on kärsinyt Ukrainan sodasta ja energiakriisistä toistaiseksi joitakin muita aloja vähemmän.

– Toki se meilläkin näkyy. Katkaisemme vuodenvaihteessa turhat kylmiöt sähköstä ja vaihdamme valoja ledeiksi. On kiinnostavaa nähdä, miten hollantilaisille kukkatoimittajille käy, hehän ovat lämmittäneet kasvihuoneitaan kaasulla, Kouhia sanoo.

Hänellä on onneksi vuosikausien hyvät suhteet kukkatoimittajiin ja tilaukset ovat saapuneet perille muutamassa päivässä.

– Valikoimat ovat pysyneet hyvinä ympäri vuoden. Tänä päivänähän asiakkaat ovat tosi tarkkoja siitä, että monia kukkia pitäisi olla tarjolla ympäri vuoden. Me taas olemme tarkkoja laadusta: emme halua myydä huonoa.

Kouhia on nähnyt alalla niin hyvät kuin huonotkin vuodet. Kukkatalo rakennettiin keskellä pahinta lamaa.

– Siitä huolimatta kukkia kysyttiin silloin paljon. Onhan kimppu edullinen tapa piristää arkea ja huomioida läheiset.