Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suosikkinäyttelijä-kisan voittaja hurmasi yleisön sekä komediassa että draamassa

Liisa Peltonen voitti selvästi Kaupunkiuutisten ja Hämeenlinnan teatterikerhon Suosikkinäyttelijä 2022 -äänestyksen.

Näyttelijä sai 18,2 prosenttia postikorteilla, sähköpostilla ja nettilomakkeella annetuista äänistä.

Jaetulla toisella sijalla olivat Ritva Oksanen sekä Jani Koskinen ja aivan heidän kintereillään Miika Laakso.

– Yllätyin tosi iloisesti. Eniten tässä ilahduttaa, että työn jäljestä on tykätty. Tällainen tunnustus auttaa jaksamaan ja antamaan kaiken mitä rahkeissa riittää seuraavissakin jutuissa, Peltonen sanoo.

Suosikkinäyttelijä valittiin nyt 12. kerran. Peltonen voitti äänestyksen myös vuonna 2012, jolloin Hämeenlinnan teatterin Päänäyttämöllä esitettiin Frank McCourtin romaaniin perustuvaa Seitsemännen portaan enkeliä.

– Se oli yksi unohtumattomammista näytelmistä, joissa olen ollut mukana. Siinä oli sellaista sydäntä ja sielua, jota toivoisin olevan joka ikisessä jutussa.

Tänä syksynä Peltonen työskenteli näyttämöllä niin komedian kuin draamankin parissa. Todelliseksi teatteritapaukseksi voi kutsua Friedrich Schillerin tragediaa Kaksi kuningatarta, joka kertoo Elisabet I:n ja Maria Stuartin valtataistelusta.

– Maria on todellinen historiallinen dinosaurusrooli, joka luo varmasti monissa katsojissa odotuksia ja mielikuvia. Ei se helpolla tullut, jouduin aika kauan vakuuttelemaan itseäni, että pystyn tähän. Pitää vain uskaltaa tehdä ja sitten todeta lopputulos, Peltonen pohtii.

Maria Stuart on näyttelijän mukaan piinkova poliittinen neuvottelija, mutta myös poliittinen vanki.

– Olen tämän roolin ympärillä paljon miettinyt, mitä hypervalta ja lapsuudesta asti koettu palvonta tekee ihmiselle. Maria on vakaa uskossaan, mikä on tukipilari itsessään, mutta pelissä ovat sekä oma henki että valtakunnan asiat.

Peltosen Marian ja Ritva Oksasen esittämän Elisabetin yhteisissä kohtauksissa on kipinää ja roihua.

– Ritvan työskentely on hyvin toista tukevaa ja sen pohjalle pystyy rakentamaan hurjaa. Kun vastanäyttelijät toivovat toisen onnistumista, luottamus rakentaa tilanteen, jossa lavalla voi tehdä mitä vaan, Peltonen kiittelee.

Elokuussa sai Suomen kantaesityksensä Peter Quilterin Askel kerrallaan.

Näytelmä on tarina kolmesta naisesta, jotka tekevät muistovaelluksen kuolleen ystävänsä kunniaksi.

Tragikomedian rooleissa olivat Peltosen lisäksi Henna-Maija Alitalo ja Sinikka Salminen.

– Tässä näytelmässä oli sekä komediaa että vähän vakavampikin puoli, näyttelijä kuvailee.

– Vaikka teksti on sinänsä kevyttä, koko ajan lavalla oleminen voi olla yhtä kuluttavaa kuin painava draama. Näytelmä löysi yleisönsä, ja iso kiitos kuuluu Sikelle ja Henna-Maijalle, jotka ovat mahtavia naisia.

Kevätkaudella Peltonen on mukana Minna Nurmelinin Dream Teamissa, jonka ensi-ilta on 2. helmikuuta. Esitys on humoristinen nykynäytelmä elämänhallinnasta.

– Se kertoo neljästä naisesta, jotka perustavat hyvinvointifirman, mikä on juuri nyt hyvin pinnalla oleva aihe. Näillä naisilla on kuitenkin aika paljon hommaa myös omien ja keskinäisten asioidensa selvittämisessä, Peltonen kertoo.

Näyttelijä on ensi vuonna mukana myös toisessa produktiossa, mutta sitä hän ei voi vielä paljastaa.

Peltonen sai nyt toisen kerran työstään ison peukun yleisöltä ja teatterikerhon puheenjohtaja Aarne Kaurasen mukaan näyttelijä on aina kärkipaikoilla suosikkiäänestyksissä.

– Haluan vielä kerran kiittää niitä, jotka ovat äänestäneet minua uudestaan ja uudestaan, Peltonen sanoo.

– Olen asunut 21 vuotta Hämeenlinnassa ja tykkään ihan hirveästi olla täällä.