Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marjaleena Etulan pitsihelma­neitoset tuovat valonpilkahduksen kaamoksen keskelle

Hämeenlinnalaisen kuvataiteilijan Neitoperhoja-näyttely on esillä Galleria Paperihuoneessa 17. joulukuuta asti.

Hämeenlinnalaisen kuvataiteilijan Marjaleena Etulan maalaukset ja grafiikantyöt ovat vallanneet Galleria Paperihuoneen ja grafiikkapajan.

Neitoperhoja-nimisessä näyttelyssä on esillä akvarelli-, akryyli- ja temperamaalauksia sekä akvarellimonotypia- ja fresko a strappo -menetelmällä toteutettuja herkkiä naishahmoja.

– Haluan luoda puhdasta esteettistä iloa vaikeiden aikojen keskelle, taiteilija kertoo.

Näyttelyn nimikkoteos Neitoperho on akvarellimonotypia.

Akvarellimonotypia on maalauksellinen taidegrafiikan tekniikka, jossa kuva maalataan akvarelleillä arabikumilla pohjustetulle peltilaatalle ja vedostetaan kostutetulle paperille. Tuloksena on heleän kuulas, uniikki vedos.

– Innostuin tekniikasta pari vuotta sitten, kun graafikkoystäväni Tiina-Katriina Mustonen kehotti minua kokeilemaan sitä. Minua viehättää akvarellin ja grafiikan yhdistäminen, akvarellin kuulto ja vedostusvaiheessa syntyvä krakeloitunut pinta.

– Minua pyydettiin opettamaan akvarellimonotypiaa myös Hämeen Taidearttelin kurssille tammikuussa, Etula kertoo.

Etula kutsuu naishahmojaan pitsihelmaneitosiksi.

– Teokset tuovat valonpilkahduksen kaamoksen keskelle. Ne kertovat, että elämä kantaa, Etula tuumii.

Näyttelyssä on pari tummasävyistä akvarelli- ja tussityötä, jotka Etula maalasi, kun hänellä oli elämässä vaikeampi vaihe, mutta tuoreimmissa akryylimaalauksissa on jälleen heleät, raikkaat värit.

Naishahmojen lisäksi Etula on kuvannut kukkia. Maalausten elävä, rouhea pinta on syntynyt veden ja sahanpurun avulla.

– Temperamaalaus Uskallanko hypätä? on tilaustyö. Tilaaja antoi aiheen ja mitat. Aihe on japanilaisesta vesipuutarhasta, jossa kävimme yhdessä, Etula paljastaa.

Kaikki näyttelyn teokset ovat syntyneet Paperihuoneessa, jossa Etulalla on työhuone. Neitoperhoja on esillä Paperihuoneessa pari viikkoa.

Etulan neitoja voi ihailla myös Hämeenlinnan pääkirjastossa, jonne taiteilija ripustaa Puuteripölyä-nimisen näyttelyn, joka on esillä 11.12.2022 – 8.1.2023.

Marjaleena Etulan Neitoperhoja on näytteillä Paperihuoneessa 17.12. asti.