Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paleface palkittiin rohkeudesta ja ihmisyydestä – Räppäri kysyy uudessa biisissään: "Saavatko miehet itkeä?"

Suomen Setlementtiliitto myönsi Ihmisen puolella -tunnustuspalkinnon Karri Miettiselle eli Palefacelle. Liitto palkitsee vuosittain yhteiskunnallisen vaikuttajan, joka työllään edistää setlementtiliikkeen arvoja: yhdenvertaisuutta, oikeudenmukaisuutta, moniarvoisuutta, syrjimättömyyttä ja yhteisöllisyyttä.

– Olemme seuranneet Palefacen julkista työtä ja vaikuttuneet hänen älykkäästä, lämpimästä ja rohkeasta puheestaan sekä toiminnastaan ihmisyyden ja inhimillisten arvojen puolesta. Hän haluaa kohdata kaikkein heikoimmassa asemassa olevia ja nähdä heidät sellaisina kuin he ovat, kiittelee toimitusjohtaja Pentti Lemmetyinen Suomen Setlementtiliitosta.

Tunnustus yllätti Hämeenlinnassa kasvaneen artistin. Hän vastaanotti palkinnon Setlementtipäivillä Oulussa 24. marraskuuta.

– Aika puskistahan se tuli, mutta toisaalta tuntui myös sopivalta, koska jaamme järjestön kanssa yhteisiä arvoja. On hienoa, että Setlementtiliitto on tässä mielessä arvostanut sitä, mitä yritän tehdä, Paleface tuumaa.

– Työ lastenkodeissa ja päihdekuntoutujien tai asunnottomien parissa jää usein huomiotta, vaikkei sitä pokaalien takia tehdäkään.

Musiikintekijä kohtaa heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä muun muassa vetämissään räppipajoissa.

Pojat kasvavat täällä yhä kankeaan miehen malliin, jossa purraan hammasta ja tunteita on vaikea näyttää.

Paleface

– On iso asia päästä sanoittamaan kokemuksiaan. Monet näihin pajoihin osallistuvat ovat verbaalisesti lahjakkaita ja taitavia läppämaakareita. Tuskin kukaan heistä innostuisi kirjoittamaan runoja, mutta räppääminen onkin sitten ihan toinen juttu.

Palkintoperusteissa korostettiin sitä, että Paleface on uskaltanut ottaa miesten tunnepuheen puutteen esille miehisessä räppikulttuurissa.

Asian on nostanut tapetille erityisesti artistin uusin sigle.

– Miehet eivät itke -kappale käsittelee ylisukupolvista perintöä. Pojat kasvavat täällä yhä kankeaan miehen malliin, jossa purraan hammasta ja tunteita on vaikea näyttää. Aihe on ollut ilmassa jo pitkään, Paleface sanoo.

– Kävin kesällä lastenkodissa ja siellä koviskulttuuri elää edelleen. Eräs nuori kuvaili asenteita tällä tavalla: "Jos sä itket, sut paskotaan". Onneksi tuntuu, että tässä suhteessa oltaisiin osittain menossa oikeaan suuntaan, Paleface pohtii.

Artisti julkaisee uuden albuminsa huhti-toukokuussa. Sillä kuullaan lisää inhimillisiä tarinoita elämästä ja ihmiskohtaloista.

– Levy kykeytyy perinteisen räpin traditioon. Tosi paljon on yritetty päästä pienimuotoiseen musiikilliseen ilmaisuun ja tavoitella uusi ulottuvuuksia.

Albumilla on mukana iso ja nimekäs katras suomalaisia huippumuusikoita. Vierailevia artistejä äänitteellä ovat Ylva Haru, Emilia Sisco ja räppäri Gracias.

Joulukuun Paleface reissaa ympäri Suomea kitaristi Erja Lyytisen Blue Christmas -kiertueella, jossa mukana on myös soul-laulaja Emilia Sisco. Keikkabussi kurvaa Hämeenlinnan Verkatehtaalle sunnuntaina.

– Erjan kanssa ollaan törmätty erilaisilla rundeilla ja olen ihaillut häntä soittajana ja slide-kitaran taiturina. Kun hän otti yhteyttä, innostuin heti. En edes tiennyt, että mukana on Emiliakin, jonka kanssa olen tehnyt yhteistyötä, Paleface kertoo.

Konsertissa kuullaan esiintyjien suosikkikappaleita ja rokkaavia sovituksia joululauluista.

– Ohjelmistoon on kaivettu tietenkin Elvistä ja Chuck Berryä, mutta esitämme myös versiomme The Pogues -yhtyeen legendaarisesta joulubiisistä Fairytale of New York. Soitamme kaksi settiä, joten luvassa on kunnollinen koko illan pläjäys.

Erja Lyytinen & Friends su 11.12. kello 19 Verkatehtaan Vanaja-salissa.