Liikuntaneuvonta alkoi Hämeenlinnassa kokeiluna. Palvelua viedään tarvittaessa myös pitäjiin.
Kirsti Eklöf-Salminen on yksi maksuttoman liikuntaneuvonnan ensimmäisiä asiakkaita Hämeenlinnassa.
– Ensin ajattelin, ettei tämä koske minua. Sitten aloin pohtia, että tällainen tekemisen malli on hyvä meille ikäihmisille, koska tässä on niin monenlaista motivointia. Ehkä me pysytään terveempinä pitempään, mistä tulee hirveästi säästöä.
Eklöf-Salminen kertoo, ettei ole koskaan ollut mikään innokas liikkuja.
– Odotan, että liikuntaneuvonta muuttaisi ajatusmalliani tavoitteellisemmaksi. Sosiaalisuus on myös hyvä puoli, kun tapaa näitä ohjaajia. Olen kuullut, etteivät miehet innostu esimerkiksi uintiryhmiin, kunpa heidätkin saataisiin innostumaan, hän tuumaa.
Hämeenlinnan Liiikuntahallit Oy:n ja kaupungin Terveyspalveluiden käynnistämä maksuttoman liikuntaneuvonnan kokeilu on tarkoitettu hämeenlinnalaisille aikuisille, jotka liikkuvat vähän tai eivät ollenkaan.
– Siihen voivat hakea kaikki, jotka ovat huolissaan omasta liikkumisestaan ja sen riittävyydestä, erityisliikunnanohjaaja Panu Tavisalo Hämeenlinnan Liikuntahalleilta kertoo.
Kohderyhmänä ovat etenkin työikäiset hämeenlinnalaiset.
– Jos kokee liikkuvansa liian vähän ja on esimerkiksi terveysriskejä, tai ei jonkin vamman tai sairauden takia tiedä, miten pitäisi liikkua, voi hyvin ottaa yhteyttä.
Palveluun voi hakeutua itse tai terveyspalveluiden kautta. Terveyspalvelun asiakkaille liikunta on usein yksi kuntoutuksen tai hoidon muoto.
– Tavoitteena on, että asiakas omaksuisi liikkuvamman elämäntavan ja päätyisi mukaan vaikkapa ryhmäliikuntaan.
Liikuntaneuvonnan paikkana on Viipurintien pääterveysasema, mutta tarvittaessa palvelu voidaan viedä myös pitäjiin.

Asiakas tapaa liikuntaneuvojan kerran kuukaudessa noin 6–8 kuukauden ajan.
– Ajatus on, että ihminen huomioidaan kokonaisuutena. Liikuntaneuvonnan yhteydessä kartoitamme asiakkaan perusterveyteen ja elintapoihin sekä mielen hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä yhdessä hänen kanssaan.
Tavoitteita asetetaan asiakkaan voimavarojen mukaan. Ideana on saada hänet huomaamaan liikunnan positiiviset vaikutukset.
– Tavoitteet voivat olla hyvinkin pieniä. Esimerkiksi yhdelle asiakkaalle suosittelin kauppareissua pidemmän reitin kautta.
Liikuntaneuvoja ei ole personal trainer, eikä neuvonnassa rakenneta treeniohjelmia tai pudoteta painoa.
Palvelu ei ole myöskään suunnattu sellaisille, jotka jo liikkuvat aktiivisesti.
– Tämä on matalan kynnyksen palvelu, joka on tarkoitettu ihmisille, jotka tarvitsevat motivaatiota liikkumiseen ennen kaikkea terveyden näkökulmasta.
Tärkeintä on motivaation herättämisen lisäksi sen ylläpitäminen.
– Asiakkaan motivaatiota pitää pystyä ruokkimaan prosessin aikana. Siksi tavoitteita ei voi asettaa liian suuriksi.
Liikuntaneuvontaa on järjestetty kunnissa ympäri Suomea jo vuosia. Kanta-Hämeessä sitä on tarjolla ainakin Janakkalassa, Riihimäellä ja Forssassa, Hattulassa vastaava pilotti alkoi elokuussa.
Sote-uudistus toi tarvittavan sysäyksen toiminnan käynnistämiselle myös Hämeenlinnassa.
– Nyt olikin jo korkea aika. Liikuntaneuvonta on osa hyvinvointialueen elintapaneuvonta -palvelupolkua. Pyrimme lähtemään liikkeelle valtakunnallisten suositusten mukaan. Tarkoitus on saada liikuntaneuvonnasta pysyvä palvelu Hämeenlinnaan.
Kokeilun ensimmäisessä vaiheessa seurataan erityisesti asiakasohjautumista Terveyspalveluiden ammattilaisilta liikuntaneuvontaan. Vuodenvaihteen jälkeen keskitytään enemmän asiakasprosessin hiomiseen ja asiakkaiden ohjautumiseen myös muiden toimijoiden kautta.
Tavisalon mukaan liikuntaneuvonta on valtakunnallisestikin kovassa nosteessa.
– Tarve on valtava, varsinkin, kun UKK-instituutin raportti toi ilmi, kuinka vähän nuoret ja työikäiset liikkuvat.
Marraskuun loppupuolella maksuttomaan liikuntaneuvontaan on ilmoittautunut jo reilut kymmenkunta asiakasta.
– Kysyntää on joulukuun lopulle ja kohta alkavat jo ensimmäiset seurantakäynnit.
Jos asiakasmäärä vielä kasvaa, avataan todennäköisesti lisää aikoja.
– Kaikki, jotka kokevat tämän omaksi asiakseen, ovat tervetulleita, myös lukioikäiset. Aina kannattaa kysyä aikaa, mutta sitä voi joutua odottamaan.