Helsinkiläistaiteilija yhdistää töissään takuhon-tekniikkaa ja kollaasimaisia elementtejä.
Galleria Paperihuoneessa on esillä helsinkiläisen taidemaalarin ja puupiirtäjän Laura Lowen Memento mori -niminen näyttely.
Näyttely sai alkunsa Lowen nettikirpputorilta löytämästä hämeenlinnalaisesta 1950-luvun kasviosta. Taiteilija yhdisti teoksiinsa kollaasimaisia elementtejä kasvion prässätyistä kasveista.

Esillä on 15 luontoaiheista teosta; maalauksia ja grafiikan töitä, joista osa on toteutettu harvinaisella takuhon-menetelmällä.
Lowe kertoo näyttelytiedotteessaan äitinsä sairastaneen vuosi sitten rintasyövän. Tämä sai taiteilijan pohtimaan elämän katoavaisuutta ja kuolemaa, mistä juontuu myös näyttelyn nimi Memento mori.
Aikaan, muutokseen ja kuolevaisuuteen liittyvät ajatukset ruumiillistuvat näyttelyn utuun katoavien rantaniittyjen kasveissa.
Lowen teokset ovat herkkiä, vähäeleisiä ja hienovaraisesti rakennettuja. Lähempi tarkastelu paljastaa myös jännittäviä yksityiskohtia.
Teosten pinnalta ja reunoilta löytyy taiteilijan biomuovista 3D-tulosteena toteuttamia mustia ja valkoisia japanilaisia hyönteisiä.
Lowe kertoo olevansa tällä hetkellä ainoa takuhon-tekniikkaa käyttävä suomalaistaiteilija.
Takuhon-hierrevedos on Kiinasta ja Japanista peräisin oleva grafiikanmenetelmä, jossa kopioitavan pinnan päälle asetetaan kostea paperi ja kuva hierotaan paperiin mustetyynyllä takapuolelta.
Tekniikka on ollut käytössä Kiinassa ja Japanissa 600-luvulta lähtien. Sitä käytettiin muun muassa Zen-temppeleissä, joissa painettiin pyhiinvaeltajille muistoksi osia temppelin reliefistä.
Lowe tutustui tekniikkaa paikallisen mestarin opastuksella opiskellessaan Japanissa.
Lowe on Kuvataideakatemiassa maisteritutkintoa viimeistelevä taidemaalari. Hänellä on aikaisempi japanologian tutkinto Leedsin yliopistosta.
Paperihuoneelle taiteilija päätyi hämäläisten sukujuurtensa myötä. Lowe on Hattulasta kotoisin olleen Jaakko Juteinin (1781–1855) sukua.
Grafiikanpajan puolella esillä on Paperihuone ry:n jäsentaiteilijan Paula Jalassola-Huttusen Ihmeitä ja merkkejä -niminen näyttely, joka koostuu luontoaiheisista grafiikantöistä: litografioista, puupiirroksista, monotypioista ja etsaus-akvatinta vedoksista.

Jalassola-Huttunen ammentaa aiheita luonnosta ja ottaa taiteellaan myös kantaa luonnon puolesta.
– Innostuksen tähän näyttelykokonaisuuteen antoi lapsenlapseni Noa, 7, joka on ollut pienestä asti kiinnostunut luonnosta ja kaikenlaisista ötököistä.
– Tällä kertaa ajatuksiani kiehtoivat linnut sekä elämä meren syvyyksissä, taiteilija kertoo.
Jalassola-Huttunen on kuvannut kurkia, lokkeja, ruokkeja ja valaita. Prinssi uljaaksi nimetty merihevosvedos myytiin jo avajaisissa.
Litografiateoksessa Kaislojen kuiske yhdistyvät kaislat, vesi ja taivas. Taiteilija on käyttänyt liukuväriä ja levittänyt värit suoraan kivilaatalle.
Näyttelyt ovat esillä Galleria Paperihuoneessa ja grafiikanpajalla (Arvi Kariston katu 9) 30.11. asti.