Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miestentila Ukkonen on keskustan olohuone, jossa kukaan ei ole toista viisaampi

Hännisen Pena tulee joka arkipäivä aamuyhdeksältä Hallituskatu neloseen, jossa kahvi on jo tippumassa.

Hämeen Setlementin Miestentila Ukkonen on hänelle kuin toinen koti.

– Tämä paikka merkkaa minulle ihan kaikkea, se on iso osa elämää. Tulin tänne toiselta paikkakunnalta enkä tuntenut ketään ja täältä löysin valtavan mukavia kavereita, Hänninen kiittelee.

– Toin mukanani Lupaus-nimisen pelin, joka on kova hitti täällä. Tämmöiselle kantakävijälle Ukkonen edistää raittiuttakin, sillä eihän tänne kehtaa tulla edes krapulassa.

Ukkosessa on miehille suunnattua, päihteetöntä, avointa ja maksutonta toimintaa. Miestentilassa on tarjolla arkipäivisin kahvia ja teetä, päivän lehti, tietokoneiden käyttömahdollisuus, tulostusmahdollisuus sekä seuraa.

Ukkonen täytti hiljattain viisi vuotta. Jaana Kujanpää on toiminut ohjaajana alusta asti.

– Alussa oli aika hiljaista, ehkä ensimmäiset puoli vuotta. Sitten puskaradio alkoi levittää sanaa ja ennen koronaa kävijämäärät paisuivat hurjiksi, Kujanpää kertoo.

Parhaimmillaan Ukkosessa on pistäytynyt 83 miestä yhden päivän aikana.

Täällä saa turista ja vaihtaa ajatuksia. Lehtiä luetaan ja ristikoita täytellään.

Seppo Sipi

– Korona tietenkin sotki meidänkin arjen, mutta nyt on pikkuhiljaa taas palailtu normaaliin.

Miehet suunnittelevat ja toteuttavat toiminnan yhdessä ohjaajien kanssa.

Viikkolukujärjestyksessä on teemallisia päiviä, jolloin ohjelmassa on vaikkapa musiikkia ja vierailuja. Perjantaisin heitetään tikkaa ja kerran kuukaudessa käydään retkellä jossakin lähiseudun kohteessa.

– Olemme tyytyväisiä, että meillä on oma tila. Kovasti kuitenkin kaipaisimme keittiötä, jossa voisi tehdä aamupalaa tai jotain kevyttä lounasta meille lahjoitetuista ruokatarpeista, Kujanpää pohtii.

– Myös suihkulle olisi tarvetta. Tämä sen verran matalan kynnyksen paikka, että vaikka onkin päihteetön, tulijat ovat joskus aika hurjassa kunnossa.

Pötyä pöytään on monta monituista kertaa toimittanut Lauri Hieta, joka työskentelee vapaaehtoisena Suomen Idäntyö UP ry:ssä.

– Jaan sunnuntaisin lahjoituksia ympäri Hämeenlinnaa ja niistä riittää ruokaa tännekin, hän sanoo.

Parasta Ukkosessa on monen mielestä ihan tavallinen arki ja päivittäiset kohtaamiset kahvikupin ääressä.

– En välttämättä kaipaa niin paljon järjestettyä ohjelmaa, Seppo Sipi tuumaa.

–Täällä saa turista ja vaihtaa ajatuksia. Lehtiä luetaan ja ristikoita täytellään.

Olli Rinta-Pollari on porukan tuoreempia kasvoja. Hän eksyi Ukkoseen aivan sattumalta, kun marketin edustalla seisoskellut ”reppumies” kutsui hänet yllättäen kahville.

– Ajattelin ensin, että mikähän äijä oikein mahtaa olla, mutta kavereitahan meistä tuli. Täällä ei kukaan ole toistaan viisaampi. Ukkosessa on tosi hyvä henki, Rinta-Pollari kehuu.

Kulttuurin pariin ja esimerkiksi teatteriin olisi äijäporukalla kovasti haluja, mutta Ukkosen pieni budjetti ei tällaisia unelmia pysty toteuttamaan.

– Lentopallokerho on antanut meille hyvin vapaalippuja ja olemme päässeet katsomaan pelejä, Kujanpää sanoo.

– Se on aina voimaannuttavaa, kun päästään yhdessä vähän tuulettumaan.

Miestentila Ukkonen (Hallituskatu 4, Hämeenlinna) on avoinna ma–ti kello 9–15, ke kello 12-19, to kello 9–15 ja pe kello 9–14.