Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vexi Salmen laulut raikavat perjantaina Hämeenlinnan kirkossa – "Unelmat eivät suostu koskaan kuolemaan"

”Unelmat elävät, eikä toivo suostu koskaan kuolemaan”, käsikirjoittaja Arto Myllärinen toteaa.

Katson sineen taivaan, tähti kirkkain sua. Taas mä pyynnöin vaivaan, ohjaa kotiin mua...

Katri Helenan tutuksi tekemän iskelmän sanat saavat aivan uuden merkityksen, kun ne kaikuvat Hämeenlinnan kirkossa Mirja Lassilan ja Vesa-Heikki Mikkolan tulkitsemina.

Matti ”Fredi” Siitosen säveltämä ja Veikko Vexi” Salmen sanoittama kappale kuullaan perjantaina Vexi-vesperissä. Vajaan tunnin mittainen iltahartaus on omistettu Vexi Salmen elämänkarheille lauluille.

Käsikirjoittaja-ohjaaja Arto Myllärinen on sommitellut tarinallisen illan Salmen kahdeksan laulutekstin ympärille. Hänen kirjoittamansa teksti peilaa Salmen elämäntarinaa ja hänen ajatuksiaan.

– Luin tätä teosta varten 15 kirjaa, katsoin monia tauluja sekä tv-dokumentteja. Kunnioitan Vexiä sellaisena persoonana, mikä hän oli, Myllärinen kertoo.

Suomalaisessa pop- ja rock-skenessä on paljon teologisia sävyjä, herkkiä tekstejä ja syvällistä sanomaa.

Kirkkoherra Kimmo Reinikainen

Salmen elämäntarinan ohella vesperissä on suurempikin sanoma.

– Unelmat elävät, eikä toivo suostu koskaan kuolemaan, Myllärinen kiteyttää.

Idea Vexi Salmen muistamisesta kirkollisen tapahtuman kautta syntyi alun perin Hämeenlinnan kirkkoherran Kimmo Reinikaisen päässä.

– Suomalaisessa pop- ja rock-skenessä on paljon teologisia sävyjä, herkkiä tekstejä ja syvällistä sanomaa, joka sopii kirkkoon, hän sanoo.

Hän toimii illan aikana toisena kertojana yhdessä Hanna-Leena Kevätsalo-Vuorion kanssa.

– Kuljetamme tarinaa eteenpäin. Pappina hieman vierastan ajatusta näyttelemisestä, mutta Arto ymmärsi hyvin vesperin rungon, joten puhumme samaa kieltä, Kevätsalo-Vuorio toteaa.

Illan musiikista vastaa Vesa-Heikki Mikkolan, Harri Salmisen, Raimo Mattilan ja Kasimir Kawkan kvartetti solistinaan seurakuntapastori ja gospelmuusikko Mirja Lassila.

Tutustuttuaan vesperisuunnitelmiin Salmen leski Katri Wanner antoi tapahtumalle siunauksensa.

Myllärinen kertoo, että Wanner ehdotti tapahtumalle myös jatkoa. Esimerkiksi ensi vuonna se voitaisiin tehdä Salmen joululaulujen ympärille.

– Lisäksi Vexi on sanoittanut jouluoratorion, joka on esitetty aikoinaan Sotkamon kirkossa. Sekin voisi olla upea toteuttaa tänne Hämeenlinnaan, Myllärinen ideoi jo tulevaa.

Vexi-vesperi Hämeenlinnan kirkossa 25.11.2022 klo 18.