Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Video: Ukraina-keskuksen avulle on yhä kysyntää, mutta tarvittavan avun luonne on muuttunut – "Joitakin lahjoitustavaroita meillä on jo enemmän kuin riittävästi"

Ukraina-keskuksen toimintavastaavan mukaan erityisesti sosiaaliselle avulle on nyt kysyntää. Tilanteet voivat kuitenkin muuttua nopeastikin.

Hämeenlinnan Lyseon alarakennuksessa nyt jo yli puoli vuotta toimineen Ukraina-keskuksen toiminnalle riittää yhä kysyntää. Ukraina-keskuksen toiminnasta vastaava Janne Rouhiainen kertoo, että keskuksella käy päivittäin noin 50–100 asiakasta, joista useat osallistuvat keskuksen toimintaan säännöllisesti.

– Lähiseudulla asuvat osallistuvat toimintaan monta kertaa viikossa ja myös kauempaa tulee asiakkaita. Erityisesti sosiaalisen toiminnan kysyntä on suurta, ja monet tulevatkin tänne viettämään aikaa muiden kanssa.

Sosiaaliselle avulle aiempaa enemmän kysyntää

Tarvittavan avun luonteessa on Rouhiaisen mukaan nähtävissä muutos. Sosiaalisen avulle, kuten erilaisille kerhoille, lastenhoidolle sekä työnhakuavulle, on materiaalista apua enemmän tarvetta.

– Suurin osa asiakkaistamme on jo saanut tarvitsemansa materiaalisen avun, kuten vaatteita. Joitakin lahjoitustavaroita, kuten lastenvaatteita ja leluja, meillä on jo enemmän kuin riittävästi. Siksi olemme vaihtamassa toimintaamme koskemaan enemmän sosiaalista apua.

Myös Ukraina-keskuksen asiakas Valeriia Tkachova korostaa sosiaalisen avun merkitystä. Hän kertoo osallistuvansa keskuksen sosiaalisiin aktiviteetteihin lähes päivittäin. Erityisen mieluisaksi aktiviteetiksi hän kokee joogakerhon.

– Tämä tilanne ja kaikki nämä kokemukset ovat olleet psykologisesti niin raskaita, että on ihana päästä rentoutumaan joogatunneille. Lisäksi se, että on paikka, jossa pääsee keskustelemaan muiden Suomessa olevien ukrainalaisten kanssa on tärkeää.

Ukraina-keskuksella muun muassa tulkkina työskentelevä Elena Stenholm kertoo, että keskuksen sosiaalisen toiminnan suunnittelussa pyritään mahdollisuuksien mukaan ennakoimaan ja huomioimaan asiakkaiden toiveet.

– Tällä hetkellä tilanteemme on hyvä, emmekä ole saaneet palautetta, että jokin tärkeä toiminta puuttuisi kokonaan.

Tilanteet voivat muuttua nopeasti

Vaikka sosiaalisen avun merkitys on kasvanut, Rouhiainen huomauttaa, että myös materiaalista apua tarvitaan yhä.

Hygieniatarvikkeita tarvitaan jatkuvasti ja lisäksi tarvetta on muun muassa talvivaatteille, kodinkoneille sekä huonekaluille.

Rouhiaisen mukaan avuntarpeen luonne voi lisäksi muuttua nopeasti.

– Talvi on tulossa, eikä ennalta voi tietää, lisääkö se esimerkiksi ukrainalaispakolaisten määrää jälleen. Siksi olemme koko ajan valmiina sopeutumaan ja muuttamaan toimintaamme ihmisten tarpeiden ja toiveiden mukaan.

"Vapaaehtoisia ei ole liikaa, mutta myöskään akuuttia pulaa ei ole"

Avuntarpeen tapaan myös vapaaehtoisten tarve voi muuttua.

Rouhiaisen mukaan Ukraina-keskuksen vapaaehtoisten määrä on tällä hetkellä suhteellisen hyvä, ja keskuksella toimii tällä hetkellä kymmenkunta vapaaehtoista, jotka auttavat pääasiassa lahjoitusten lajittelussa.

Keskuksella on lisäksi lista henkilöistä, joita voidaan tarvittaessa kutsua apuun lyhyelläkin varoitusajalla.

– Vapaaehtoisia ei ole liikaa, mutta myöskään akuuttia pulaa ei ole. Tilanteet voivat kuitenkin muuttua, jos joku joutuu esimerkiksi jättäytymään pois tai väsyy, joten myös uudet vapaaehtoiset ovat tervetulleita. Erityisesti jos löytyy aikaa ja osaamista jonkin toiminnan tai tapahtuman järjestämiseen ja vetämiseen, niin meihin voi olla yhteydessä.

Joulu näkyy myös Ukraina-keskuksessa

Ukraina-keskuksen lähitulevaisuuden toiminnan keskiössä on joulu. Rouhiainen kertoo, että keskukseen on suunnitteilla esimerkiksi joulupuukeräys, jossa lapset voivat esittää lahjatoiveitaan.

– Suunnittelu on vielä kesken, mutta ajatuksena on, että lapset voivat esittää joululahjatoiveitaan, joita ihmiset voivat sitten hyväntekeväisyysajatuksella hankkia ja tuoda meille. Aiomme koota myös joulukasseja, jotka sisältävät esimerkiksi hygieniatuotteita ja elintarvikkeita.

– Tietenkin ohjelmassa on myös järjestää joulujuhla, hankkia joulukuusi sekä kutsua joulupukki, Stenholm lisää.