Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rengon koulun oppilaat ahkeroivat alkuviikosta valotaiteen parissa – "Koko Valoilmiö-festivaalin juju on lasten ja nuorten osallisuus"

Festivaali järjestetään Hämeenlinnassa ensimmäistä kertaa. Myös Rengon keskustaan tulee valotaideteos.

Ekaluokkalaiset maalaavat värikkäitä kuvioita Valoilmiö-festivaalin työpajassa Rengon koulussa maanantaina.

Taidekasvattaja Auni Tuovinen ja kulttuuriohjaaja Eeva Raudas Kulttuurikeskus Arxista ovat opastaneet oppilaat työn alkuun.

Valoilmiö-festivaali järjestetään Hämeenlinnassa ensimmäistä kertaa.

Festivaalin Renkoon tuleva taideteos on nimeltään Glowing Meadow eli hohtava niitty.

– Oppilaat ovat saaneet suunnitella, mitä hohtavalla niityllä on. Saimme työhön hyvät ohjeet, 1.-luokan opettaja Minna Salo kertoo.

Työpajassa oppilaat maalaavat kuviot akryyliväreillä, jotka hohtavat pimeässä.

Välillä Tuovinen sammuttaa valot ja näyttää uv-valon avulla, miltä teos näyttää pimeässä.

– Glowing Meadow on suuri, ilmaan ripustettava teos, jossa Flowers of Life -taiteilijakollektiivin ja lasten kädenjäljet ovat rinnakkain, Tuovinen kertoo.

Koko festivaalin juju on lasten ja nuorten osallisuus.

Auni Tuovinen

Rengossa työpajaan osallistuvat kahden päivän aikana kaikki Rengon koulun vuosiluokat.

– Rengossa Säästöpankkisäätiö mahdollistaa, että kaikki Rengon koulun oppilaat pääsevät tähän mukaan, Tuovinen sanoo.

Ekaluokkalaiset Selma Sahlman ja Tara Nyholm valitsivat kuvioihinsa lempivärejään.

– Aiheena on sateenkaari ja käytän tässä sateenkaaren värejä. Aihe oli kyllä helppo keksiä. Aluksi tein sellaisen kuvion, jossa ei ollut hirveästi ykstyiskohtia, mutta lisäsin niitä sitten, Sahlman kertoo.

– Minulla on kukka-aihe ja tein siihen keskelle myös sateenkaaren, Nyholm sanoo.

Valoilmiö-festivaalissa helsinkiläinen valotaiteilija Immanuel Pax tekee Hämeenlinnan kirkon seinään heijastettavan Turvallisuuden tila -nimisen valoteoksen.

Taiteilijakollektiivi Flowers of Life puolestaan toteuttaa kaksi valtavaa uv-valoilla valaistavaa kukkateosta, toisen Pinellanpuistoon ja toisen Rengon keskustaan.

Lisäksi festivaalissa on nähtävillä 16 muuta valoteosta.

– Koko festivaalin juju on lasten ja nuorten osallisuus. Se erottaa meidät muista vastaavista festivaaleista, Tuovinen avaa.

Lasten ja nuorten osallistuminen voi tapahtua monin eri tavoin.

– Joissain tapauksissa osallistuminen tapahtuu festivaaleilla, joissain se liittyy teoksen valmisteluun ja osan teoksista lapset ja nuoret ovat tehneet alusta loppuun itse.

Rengon keskustassa valoteokset ovat nähtävillä seurakuntatalon ja terveysaseman välisellä puisto-osuudella, torstaista lauantaihin 17.–19. marraskuuta kello 18–22.

Perjantaina 18.11. Rengossa tapahtuu. Osoitteessa Hinkaloistentie 1 on luvassa on Valosirkus-työpajat kello 16.30–18.30 ja Valoaskartelu-työpajat kello 18–20.

Kello 19 tapahtumassa esiintyy tulitaideryhmä Flamma.

Valoilmiö-festivaalin tuottaa Kulttuurikeskus Arx. Tapahtuman pääyhteistyökumppani on Torvinen Showtekniikka ja teoksia ovat olleet rakentamassa Aimokoulu, Kaurialan lukio, Harrastus ihan lähellä -ryhmät, Hämeenlinnan teatteri sekä useat koululuokat sekä varhaiskasvatus- ja perhepäivähoitoryhmät.

Käynnissä on myös Arxin kilpailu, johon voi ilmoittaa oman valoteoksensa sosiaalisessa mediassa tunnisteella #valoilmiöni.