Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maistuisiko ibericon pluma, petite tender tai tonkapapu-pannacotta? Tällaisista aineksista syntyy tulevana sunnuntaina isänpäivälounaita Hämeenlinnan ravintoloissa

Ensi sunnuntaina ravintoloiden pöytiin katetaan rehellisiä suomalaisia makuja.

Äitienpäivän lounas on suomalaisessa ravintolamaailmassa jo vanha ja vakiintunut perinne, mutta viime vuosina myös isiä on alettu juhlia syömällä ulkona.

– Toivon, että tämä muotisuuntaus on pysyvä, koska myös isät ovat arvostuksensa ansainneet. Vielä kymmenen vuotta taaksepäin ravintolat olivat isänpäivinä aika hiljaisia, mutta nyt salit ovat alkaneet täyttyä, Vanajanlinnan keittiömestari Kasper Mäkinen sanoo.

Millaisia makuja ravintoloiden keittiöissä sitten kokataan, kun perheen taatto halutaan tehdä tyytyväiseksi?

– Jos itse istuisin isänpäivänä pöytään, haluaisin että ruoka on selkeätä. Lounasbuffassa homma pysyy rentona ja raikkaana. Ruuan pitää olla myös visuaalista kaunista, sillä päivä on supertärkeä, kun kunnioitetaan isien duunia, Mäkinen tuumaa.

– Väistämättä tulee mieleen, että lihatuotteita on hiukan tavallista enemmän, joten meillä on peuranpaistia, laadukkaita makkaroita ja Iberico-porsaan plumaa.

Pluma on possun lavasta saatava lihapala, jonka käyttö on Mäkisen mukaan nyt muoti-ilmiö ravintoloissa.

Ruuan pitää olla myös visuaalisesti kaunista, sillä päivä on supertärkeä.

Kasper Mäkinen

– Espanjalaisen porsaan rasva ei ole lihan päällä vaan sisällä, mikä tekee siitä äärimmäisen mehevää.

Menua suunnitellessaan Mäkiselle on tärkeätä, että ateriakokonaisuudella on punainen lanka.

– En lähde esimerkiksi sekoittelemaan aasialaisia juttuja suomalaiseen buffaan tai hössöttämään mausteiden kanssa. Haluan kunnioittaa raaka-aineita ja käyttää esimerkiksi vain suolaa kalan esille nostamiseen. Olen ehdottomasti puhtaiden makujen miehiä.

Rehelliset, vahvat maut ja viettelevät liha-annokset ovat isänpäivän listalla myös Ravintola Uomassa ja Ravinteli Vintissä.

– Uoman neljän ruokalajin menun pääosassa on petite tender, joka on naudan mureimpia osia. Se on lavan takaosasta leikattu pala, jota voi käytännössä verrata sisäfileeseen, ravintoloitsija Joakim Parkkonen kertoo.

Vintissä vetonaulana on Merosen tilan ylikypsää porsaanposkea. Ravintolan isänpäivän lounaan alku- ja pääruoka-annokset tarjoillaan jaettavaksi koko seurueen kesken. Omana annoksenaan tarjoiltava tonkapapu-pannacotta on tuore tuulahdus maailmalta.

– Tonkapapu on valloittanut Helsingin ravintoloita ja nyt tuomme sen Hämeenlinnaan. Sen mausta löytyy neilikkaa, vaniljaa, lakritsia sekä karvasmantelia. Tonkapapu varmasti yleistyy kotikeittiöissäkin, varsinkin kun vaniljan hinta on noussut pilviin, Parkkonen uskoo.

Maistuvia herkkuja maalaisidyllissä on tarjolla Könnölän matkailutilalla Kalvolan Rimmilässä.

– Meillä on ollut monena vuonna hyvin suomalainen menu. Pääruokana on paahtopaistia pippurikastikkeessa ja lihapullia täytyy olla aina, kun lapsia käy paljon, Annamari Könnölä sanoo.

Könnölässä satsataan myös salaattivalikoimaan ja vegaaneille tarjoillaan omat pääruuat, kunhan asia on tullut puheeksi pöytävarausten yhteydessä.

– Lapsille meillä on jälkiruuaksi jäätelöt, koska olemme halunneet erityisesti huomioida heitä jollakin tavalla.

Isänpäivän lounas on nostanut suosiotaan myös maaseudulla. Könnölä pitää ajankohtaa hyvänä.

– Ihmiset varmasti kaipaavat kesän jälkeen ja ennen pikkujouluja vähän juhlan aihetta. Kun illat ovat pimentyneet, on kiva lähteä yhdessä tekemään jotakin kivaa.