Sähkön säästäminen on nyt kaikkien huulilla. Monissa omakotitaloissa odotetaan jännityksellä talvea, sillä kelien vaikutus sähkölaskuihin tulee olemaan huomattava.
Kaurialassa asuva Eunice Joensuu teki vuosi sitten pörssisähkösopimuksen.
– Sähköyhtiö on tarjonnut vuoden aikana mahdollisuutta vaihtaa pariksi kuukaudeksi kiinteään sopimukseen. Kesällä se oli ok, mutta loppuvuoden tarjoukset olivat sellaisia, ettei niihin kannattanut lähteä, hän toteaa.
– Uskon, että keväällä yhtiöt löytävät uusia ratkaisuja, etteivät hinnat ole niin korkealla.
Joensuu asuu rintamamiestalossa, joka pääasiallinen lämmitysmuoto on sähkö. Lisäksi hänellä on varaava takka ja ilmalämpöpumppu olohuoneessa.
Hän on tehnyt kodissaan monia pieniä toimenpiteitä sähkönkulutuksen vähentämiseksi. Joensuu muun muassa vaihtoi vanhan valurautalietensä induktiolieteen ja hankki 1980-luvun liesituulettimensa tilalle uuden.
– Iso merkitys on ollut sillä, että lämminvesivaraaja on ollut pelkällä yölämmityksellä. Lämmintä vettä on riittänyt aivan hyvin meidän tarpeisiimme, Joensuu sanoo.
Yläkerran vähemmällä käytöllä olevian huoneiden lämpötilan Joensuu on laskenut 12 asteeseen. Kellarin kylpyhuoneen lattialämmityksen hän on säätänyt minimitasolle.
Iso merkitys on ollut sillä, että lämminvesivaraaja on ollut pelkällä yölämmityksellä.
Eunice Joensuu
– Olen miettinyt lattialämmityksen termostaatin uusimista, mutta sitä en ole vielä saanut aikaiseksi. Samoin ulko-ovi pitäisi vaihtaa tiiviimmäksi, Joensuu pohtii.
Oleellista on sähkönkulutuksen ajoittaminen sellaisiin aikoihin, jolloin pörssisähkö on halvimmillaan.
– Seuraan sähkönhintoja sovelluksella, etten rupea kaikkien kallimpaan aikaan kokkaamaan tai pyörittämään pesukonetta. Menen aika myöhään nukkumaan varsinkin viikonloppuisin, joten voin pestä pyykkiä silloin, kun se on edullista.
Takan Joensuu lämmittää aina kun on riittävän ajoissa kotona. Kellarin patterit hän toisinaan vääntää kuumiksi, kun sähkö on halvimmillaan.
Ulkovaloista hän ei halua kokonaan luopua, mutta niitä pystyy ajastamaan. Televisiota hän ei juurikaan ehdi katsomaan.
Joensuu on seurannut kuukausittaista sähkönkulutustaan jo pidemmän aikaa.
– Tilanne on pysynyt hallinnassa. Olen päässyt halvemmalla, mitä tällä hetkellä kiinteällä sopimuksella olisi mahdollista.
Sairiossa asuva Aki Hiisilä perheineen on paremmassa tilanteessa kuin moni muu, sillä hän teki omakotitalossaan isoja energiaratkaisuja jo vuosia sitten.
– Kun kuutisen vuotta sitten tänne muutettiin, ensimmäinen asia oli päästä öljylämmityksestä eroon sekä taloudellisen että ympäristönäkökulman kannalta, hän kertoo.
Hiisilä hankki alakertaan puilla lämmitettävän kattilan ja tuhannen litran varaajan, jota voi lämmittää myös sähkövastuksin. Pattereissa on vesikiertoinen lämmitys ja lisäksi talossa on kaksi ilmalämpöpumppua.
Hiisilällä on ollut pörssisähkösopimus jo kuusi vuotta, eikä hän ole päätöstään katunut.
– Ratkaisu tuntui järkevältä. Sähkönkulutusta pystyy ajoittamaan ja ajattelin, että pörssisähkön täytyy kuitenkin olla keskimääräistä halvempaa, koska muissa sopimustyypeissä yhtiöillä on riskivastuu, jonka he luonnollisesti lisäävät hintoihinsa.
Hiisilä kertoo joskus ajastavansa ilmalämpöpumput yöksi pöhisemään 20–22 asteeseen ja kytkeytymään sitten aamuksi pois.
– Pumput lämmittävät talon rakenteet ja sillä pärjää aivan hyvin aamupäivän, jolloin sähkön hinnassa on kaikkein korkein piikki.
Paljon pystyy säästämään laskemalla huoneiston lämpötilaa parilla asteella ja vähentämällä lämpimän veden käyttöä.
– Yösähkön siirtosopimus kannattaa tehdä, jos kulutusta on paljon. Sen kuukausihinta on vähän kalliimpi, mutta kilowattitunnin hinta on halvempi ja edullinen erityisesti yöaikaan.