Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Video: Jyrki69 on valmis ottamaan Hämeenlinnan rock-kuninkaan tittelin ja kaupungin avaimet – "Vain elämää -ohjelman tunteet ovat aitoja", hän sanoo

Videolla Jyrki69 kertoo, mitä mullistavaa tapahtui vuoden 1985 Ämyrockissa.

Maailmaa valloittanut rocktähti kävelee sateisessa Kaupunginpuistossa ja muistot tulvivat mieleen.

Vaikka Jyrki69 on palannut syntymäkaupunkiinsa Helsinkiin, kouluvuosien Hämeenlinnalla on aina erityinen paikka hänen sydämessään.

– Lukion jälkeen pääsin yliopistoon ja muutin Helsinkiin, jossa oli kaikkea mitä eniten kaipasin, sarjakuvia ja rock and rollia. Viime vuosina olen kuitenkin tehnyt pistoiskuja Hämeenlinnaan, joka tuntuu aina mukavalta ja kotoisalta, hän sanoo.

– Tämä on hieno kaupunki, jolle haluan antaa kaikkea mahdollista lisähuomiota ja inspiraatiota myös täältä ponnisteleville nuorille tekijöille. Harras toiveeni on, että minut omalta osaltani hyväksyttäisiin osaksi hämeenlinnalaista musiikkiperinnettä.

Tärkeä kiinnekohta rokkarille Hämeenlinnassa on myös kirjailija, Manifetsi-lehden toimittaja ja takavuosien musiikkituottaja Kimmo Miettinen, jota Jyrki69 kutsuu The 69 Eyes -yhtyeen löytäjäksi.

– Olen käynyt häntä moikkaamassa, nautiskellut kävelyistä linnan seudulla ja polkupyöräillyt Ahveniston harjulla. Alan olla sen ikäinen, että kaikki tällainen tuntuu mieluisalta.

Kun Helsingissä syntynyt Jyrki69 muutti kahdeksanvuotiaana Hämeenlinnaan, hän piti itseään pesunkestävänä Stadin kundina.

– Kulttuurisokki taisi olla suurempi täkäläisillä, kun jossakin vaiheessa möhläsin sanomalla jonkun slangisanan. Aika pian aloin kuitenkin puhua täkäläistä ja puheeseeni on jäänyt noilta ajoilta paljon sanoja, joita tykkään edelleenkin käyttää.

Irwin oli suuri stara ja tuli ihan samoilta kulmilta. Kyllähän se tuntui joltain aivan ihmeelliseltä.

Jyrki69

Perhe asui Pullerinmäessä, ja pikkupoikana tuleva artisti näki Kaurialassa itsensä Irwin Goodmanin.

– Irwin oli suuri stara ja tuli ihan samoilta kulmilta. Kyllähän se tuntui joltain aivan ihmeelliseltä.

Koulutaival lähti Hämeenlinnassa alkuun Kaurialan sekä Seminaarin pulpeteissa, ja viimeiset kuusi vuotta kuluivat Lyseossa.

– Ajattelen sitä 1970- ja 1980-lukujen meininkiä lämmöllä. Leikittiin, urheiltiin, seikkailtiin metsissä ja uitiin järvessä. Ja mikä tärkeintä, Hämeenlinnassa oli hyvä kirjasto. Siellä aukesi maailma, kun hyllyihin tulivat ulkomaiset musiikilehdet ja sarjakuva-alan julkaisut, Jyrki69 muistelee.

Lyseosta jäivät mieleen monet legendaariset opettajat, joista puhutaan vieläkin.

– Kyllä minä heitä edelleenkin kiitän. Minusta on erittäin hienoa sanoa valmistuneeni Hämeenlinnan lyseosta, jota ovat käyneet Sibelius, Eino Leino, Vexi Salmi ja Irwin. Kerron sen aina kaikille.

Nuoren miehen palo rockia kohtaan oli kova, mutta Hämeenlinna ei paljonkaan tarjonnut. Poikkeuksena oli kesäisin Kaupunginpuistossa järjestetty Ämyrock.

– Vuonna 1985 lauteilla oli kovia bändejä. Koin, että se oli minun Woodstockini. Siellä olin kaltaisteni joukossa, muiden pörröpäiden keskuudessa.

Unelma omasta rocktähteydestä ei vielä tuolloin iskenyt kipinää, sillä Hämeenlinnan ystäväpiirissä ei ollut muusikkoja. Vanajavesi oli erottava elementti.

– Lyseolaiset ja yhteiskoululaiset eivät olleet tekemisissä keskenään. Juuri HYK:issä vaikutti esimerkiksi Pub Suburb, joka soitti New York Dolls- ja MC5-tyyppistä rokkia sekä Naked Flame, jonka solistina oli Sani.

Kesällä 1993 kaikki oli toisin, kun Jyrki69 nousi Ämyrockin lavalle oman The 69 Eyes -yhtyeensä nokkamiehenä.

– Se ujostutti kovasti. Olin helsinkiläistynyt ja mietin, että mitähän vanhat koulukaverit tuumaavat. Mielessä pyöri juuri se ajatus, että ei kukaan ole profeetta omalla maallaan, hän tunnustaa.

– Nyt olen valmis ottamaan vastaan Hämeenlinnan rock-kuninkuuden, ja kaupungin avaimetkin saa antaa.

Jyrki69 on puhunut julkisuudessa paljon Hämeenlinnasta, ja tehnyt täällä esimerkiksi Vain elämää -ohjelman somepostauksia.

– Kaikkien tv-ohjelmassa laulamieni laulujen levyversiot on tehty Janne Saksan studiossa Kaurialassa. Suunnitteilla on Topi Salmen kanssa suomenkielistä musaa, jossa on varmasti mukana vahvoja kaikuja Hämeenlinnasta.

Jyrki69:n päivä Vain elämää -ohjelmassa tänään perjantaina kello 20 Nelosella ja Ruudussa.