Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Voiko miljoona vierasta olla väärässä?

Linnan Kehitys Oy kertoo, että kesällä Hämeenlinnassa vierailleet lähes miljoona matkailijaa kehuvat meitä kauneudesta, siisteydestä, parkkipaikoista ja lämminhenkisestä palvelusta. Olen näistä samaa mieltä, mutta ihmettelen palautteessa toivottuja luonto-, pyörä- ja melontareittejä.

Melonnan olosuhteet ovat erinomaiset ja reittejä on paljon. Kesäisin näen päivittäin melojia Hopeaseppien silloilta Aulangon tekosaarille asti. Vanajavesi kelpasi aikanaan myös Sylvi Saimolle, Helsingin vuoden 1952 olympiakisojen kultamitalimelojalle.

Varikonniemen kärjessä on melontaseura Vanajaveden Vesikkojen toimintakeskus Vesikkolinna. Aktiivisesti toimivalla seuralla on satakunta kajakkia ja ohjausta myös aloittelijoille. Ehkä tämä tieto ei tavoita matkailijoita eikä aina paikkakuntalaisiakaan.

Pyöräreittien kaipuu kertoo kovista odotuksista. Keskikaupunki on pyöräilyn kehitysaluetta, mutta heti kaupungin liepeiltä löytyy kymmeniä kilometrejä kevyen liikenteen väyliä. Myös maastopyöräilijöille on tarjolla entistä enemmän merkittyjä reittejä.

Pyöräreittien kaipuu kertoo kovista odotuksista.

Noin vuosi sitten kohennettiin kevyen liikenteen etäisyys- ja suuntaopastusta. Kenellekään ei nyt jää epäselväksi, paljonko on matkaa Turenkiin tai Parolaan tai missä päin kaupunkia Siiri sijaitsee.

Ahvenistoa ja Aulankoa osa turisteista saattaa pitää menneisyyden paikkoina. Tämä mielikuva on väärä ja kaipaa oikaisua. Todellisuudessa molempia uudistetaan kovaa vauhtia palvelemaan kaikenikäisiä ympärivuotisina retkeily- ja luontoliikuntakeskuksina.

Tuskin mistään Suomesta löytyy yhtä monipuolisia liikuntamahdollisuuksia kuin Ahvenistolta ja Aulangolta. Muun hyvän lisäksi mieltään voi lepuuttaa ihailemalla maisemia Ahveniston harjulta tai Aulangon näkötornista.

Kummankin valtti on sijainti aivan kaupungin kupeessa. Lapsiperheille tarjotaan kiipeilypuistoja, uintia, ratsastusta, makkaranpaistopaikkoja. Aikuiset voivat nauttia kävely- ja hiihtoreiteistä, maasto- ja ratapyöräilystä, portaiden noususta, avantouinnista ja jopa sauvarinteistä.

Haasteena on parantaa mielikuvaa seutukunnan monipuolisista ulkoilureiteistä vastaamaan todellisuutta. Sulan maan aikaan toivotamme vieraat tervetulleiksi vaeltamaan ja retkeilemään jalan ja talvisaikaan nauttimaan vaikkapa Ahveniston erinomaisesti hoidetuista laduista. Valinnanvaraa riittää!

Ulkoilureittimme kaipaavat maastoon lisää viittoja ja kilometritietoja. Kesät talvet saan toistuvasti vastata kysymyksiin, mihin tämä polku tai latu vie ja kuinka pitkälti matkaa on jäljellä. Mielelläni vastaan näihin kysymyksiin, mutta kaipaan silti maasto-opasteita lisää liikkujia palvelemaan.

Linnan Kehitys Oy lupaa, että asioihin vaikutetaan. Toivon meidän tehostavan seutukunnan luonnon tarjoamien liikuntamahdollisuuksien ja -vaihtoehtojen markkinointia. Viime kesän miljoonalla vieraallamme ei ehkä ollut ajan tasalla olevaa tietoa luonto-, pyörä- ja melontareiteistämme!

Kirjoittaja on hämeenlinnalainen.