Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hattulasta ei puutu draamaa – Pitkän tauon jälkeen lavalle nousee untuvikkoja ja konkareita

Ensi keväänä Hattulan työväentalon lavalla nähdään draamakomedia Liian paksu perhoseksi.

Ensi keväänä siitä tulee neljä vuotta, kun Hattulan teatteri pääsi viimeksi tekemään ensi-illan. Maaliskuussa 2023 harrastajateatteri tekee vihdoin paluun koronan jälkeen lavalle.

Eikä mille tahansa lavalle, vaan Parolan koulun vieressä sijaitsevaan työväentaloon, jossa teatteri aloitti 1990-luvun alussa toimintansa.

Tuleva esityskään ei ole ihan mikä tahansa. Sisko Istamäen klassikko Liian paksu perhoseksi on Jukka Keinosen kesäteatterisovituksena kuin tehty Hattulan porukalle.

– Siinä mennään todella traagisiin tapahtumiin, mutta mukana on myös paljon iloa ja tietysti rakkautta, kertoo näytelmän ohjaaja, teatterin monitoimimies Veikko Pulli.

Hämeenlinnan kaupunginteatterin valaistusmestari elää niin kokonaisvaltaisesti teatterille, että uhraa sille viikon ainoan vapaapäivänsäkin. Hattulalaiset harjoittelevat siis aina sunnuntaisin.

Voiko tämän perinteisempää olla?

Veikko Pulli

Pulli aloitti harrastajateatterissa jo nuorena poikana vuonna 1995. Vieläkin pidempään mukana on ollut Marika Vahlman, jolle työväentalo tuli tutuksi jo vuonna 1991 Juurakon Hulda -näytelmässä.

– Teatterista on tullut minulle kuin perhe: tänne on aina kiva tulla ja olen saanut tätä kautta hyviä ystäviä, Vahlman sanoo.

Hattulan lisäksi säännöllisesti talvikaudella seudulla toimii harrastajavoimin Eräs-teatteri Hämeenlinnassa ja Lasikylän Mysteeriteatteri Iittalassa. Pullin mukaan Hattulassa halutaan tehdä niin perinteistä harrastajateatteria kuin vain mahdollista.

– Se tarkoittaa punaisten samettiverhojen takana ”luukussa” näyteltyä draamakomediaa. Voiko tämän perinteisempää enää ollakaan? Ohjaajankin arvomme aina omasta joukostamme.

Konkareiden rinnalla keväällä nähdään myös neljä uutta kasvoa. Yksi heistä on miespääosan esittävä Jyrki Kanerva.

– Näytteleminen on ollut minulle pitkäaikainen haave. Olen valmistautunut tähän katsomalla pätkiä tv-näytelmästä, Kanerva kertoo.

Myös sivuosissa näyttelevät Aku Teppola ja Mia Hällström ovat uutta kaartia. Kanervan tapaan hekin innostuivat mukaan käytyään Vanajaveden Opiston teatterikurssin.

– Tämä on meille ihan uutta ja ihmeellistä! Ensimmäisissä lukuharjoituksissa luin miespääroolin, mikä oli minulle hirveä järkytys. Tekstiä oli niin paljon, että se meni uniinkin. Onneksi seuraavalla kerralla Jyrki otti roolin, Teppola nauraa.

Naispääroolin näyttelevä Nina Nikkinen on hänkin uusi kasvo Hattulassa, mutta katsojat voivat muistaa hänet Hauhon kesäteatterista.

– Kaisu on mukavan ailahtelevainen roolihahmo. Ensin kauhistuin, että mikä tyyppi, mutta olen alkanut nauttia näyttelemisestä, Nikkinen kertoo.

Liian paksu perhoseksi saa ensi-iltansa 19. maaliskuuta 2023 Hattulan työväentalolla.

Juttua päivitetty 24.10. kello 11.03. Artikkeliin lisätty Lasikylän Mysteeriteatteri, joka toimii myös talvikaudella.