Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laulava koulubussin kuljettaja, 19-vuotias sirkustaiteilija, 48-vuotias kokki... Nämä kahdeksan laulajaa selvittivät tiensä Hämeen Ääni -finaaliin

Ensi viikon finaalissa laulaa sekä nuoria tulokkaita että jo pidempään laulukilpailuja kolunneita konkareita. Kävimme aistimassa tunnelmaa toisessa semifinaalissa.

Bar Skogsterissa jännitetään. Perjantai-ilta on kääntymässä yöksi, ja ravintolayleisö odottaa Hämeen Ääni -laulukilpailun tuomaristoa lavalle. Laulaja Heidi Kyrö, näyttelijä-tuottaja Miikka J. Anttila ja ravintolapäällikkö Enni Laukkanen ovat viipyneet kellarissa jo pitkän tovin keskustelemassa siitä, ketkä neljä laulajaa pääsevät edellisellä viikolla valitun nelikon ohella finaaliin.

Vihdoin tuomaristo saapuu ja Heidi Kyrö nappaa mikrofonin kertoakseen, ettei viimeinen nimi ole vieläkään selvillä. Hän pyytää kolme kilpailijaa lavalle ja kysyy heitä kaikilta saman kysymyksen: Mitä uutta pystyt vielä tarjoamaan?

– Minulta tulee tunnetta suoraan sydämestä, lupaa Esko Mäkinen.

Tällä vastauksella 48-vuotias hämeenlinnalainen lunastaa paikkansa finaalista.

– Huh, olipa jännää! Semifinaali oli tosi kovatasoinen. Kuka tahansa olisi voinut olla paikallani, Mäkinen kommentoi tulosten ratkettua.

Hän kuuluu Hämeen Ääni -kilpailun konkariosastoon, sillä hänellä on jo taskussaan muun muassa iskelmälaulun SM-hopea vuodelta 2015. SSAB:n henkilöstöruokalassa kokkina työskentelevä Mäkinen haaveilee jonain päivänä laulavansa työkseen.

– Kilpailen lähinnä esiintymisen halusta, en niinkään voittaakseni. Haluan viihdyttää tanssikansaa, se on kutsumukseni, Mäkinen sanoo.

Myös Heidi Juvonen, 47, edustaa finaalissa kokenutta kaartia. Hausjärveläinen on voittanut vuonna 2017 iskelmälaulun SM-kilpailun ja hän on vuoden 2020 Lauluääni ja 2015 Tangontaitaja. Plakkarissa on myös kaksi joukkuekaraoken SM-kultaa.

Ravintola-alalla työskentelevä Juvonen kokee pääsevänsä toteuttamaan luovuuttaan myös esiintymällä. Hänen tähän asti hienoin kokemuksensa oli vuonna 2010 Tampere-talossa, kun hän pääsi duetoimaan Jari Sillanpään kanssa.

– Puran tunteitani laulujen kautta ja haluan näyttää ne muille. Myös kilpailuviettini on kova, Juvonen paljastaa.

Saan esiintymisestä virtaa.

Matias Husgafvel

Konkarien ohella ensi viikon finaalissa nähdään myös ihan uusia tulokkaita.

Heistä nuorin on 19-vuotias Matias Husgafvel, joka muutti Hämeenlinnaan viime kesänä Tampereelta. Musiikki on kuulunut alun perin Kouvolasta kotoisin olevan Husgafvelin elämään pienestä pitäen, ja tällä hetkellä hän tekee freelancerina musikaalinäyttelijän ja sirkustaiteilijan töitä.

– Käsittelen tunteitani laulamalla, ja saan esiintymisestä virtaa. En ole käynyt laulutunneilla enkä koskaan aiemmin osallistunut mihinkään laulukilpailuun, joten tämä on minulle jännittävä kokemus, Husgafvel kertoo.

25-vuotias Annika Kovanen selvitti niin ikään tiensä viime perjantaina finaaliin. Pari vuotta Hämeenlinnassa asunut Kovanen kertoo soittaneensa pienestä asti viulua ja käyneensä 12-vuotiaasta melkein näihin päiviin asti laulutunneilla.

– Tykkään laulaa niin poppia, jazzia kuin rokkiakin. R’n’B on ehkä lähinnä sydäntäni.

Kovanen toivoo saavansa Hämeen Ääni -kilpailun kautta uusia kontakteja ja keikkoja.

– Olen tehnyt jonkin verran esimerkiksi hääkeikkoja ja esiintynyt aiemmin livebändin kanssa, Kovanen sanoo.

Lauantaina 29. lokakuuta finaalissa laulaa Mäkisen, Juvosen, Kovasen ja Husgafvelin lisäksi neljä ensimmäisestä semifinaalista finaaliin selviytynyttä laulajaa.

Heistä kaksi saapui viime perjantaina Kaupunkiuutisten haastateltavaksi Bar Skogsteriin ennen toisen semifinaalin alkua.

21-vuotias Jaromir Jokinen kertoo innostuneensa bändihommista jo alakoululaisena.

– Sitten aloin pelata jääkiekkoa ja musiikki jäi, mutta nyt olen taas alkanut lauleskellä, työkseen koulubussia ajava Jokinen sanoo.

Hän kertoo laulavansa mieluiten Queenin ja Scorpionsin tuotantoa.

– Molempia kuullaan finaalissa, voitontahtoinen nuori mies hymyilee.

Markus Pankakoski, 47, alkoi laulaa karaokea kolmekymppisenä. Lisäksi hän soittaa kitaraa ja opetteli muutama vuosi sitten ottamaan haltuun myös altto- ja tenorisaksofonin.

IT-alalla työskentelevä voimannostovalmentaja yllättyi finaalipaikastaan.

– Tykkään eniten laulaa isoja biisejä esimerkiksi Frank Sinatralta ja Queenilta. Finaalissa vedän Christina Aquilleraa ja Irwiniä pienellä tvistillä, Pankakoski paljastaa.

Jokisen ja Pankakosken lisäksi ensimmäisestä semifinaalista loppukilpailuun selvisivät Titta Liukkala ja Petri Lehtovirta.

Tuomaristo kertoo yllättyneensä positiivisesti kilpailijoiden esiintyjän lahjoista.

– Missä nämä kaikki äänet ovat oikein lymyilleet, Heidi Kyrö hämmästelee.

Hämeen Ääni -finaali kisataan Bar Skogsterissa Hämeenlinnassa lauantaina 29. lokakuuta kello 20 alkaen. Vapaa pääsy.