Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hämeenlinnalainen jazz soi Linnajazz-klubilla villimpänä kuin vuosikausiin

Sami Pekkola hyppää lavalle ja Forssasta saapuu kova nimi Amerikasta.

Hämeenlinnasta ponnistava jazzyhtye Oaagaada esiintyy Suiston Linnajazz-klubilla lauantaina 15. lokakuuta. Illan toinen esiintyjä on yhdysvaltalainen basisti Darin Gray.

Saksofonisti Sami Pekkola on toiminut paikallisen jazzmusiikin puuhamiehenä jo vuosia. Hämeenlinnassa jazz on tänä vuonna soinut enemmän kuin vuosiin Linnajazzien aktivoitumisen myötä.

Kesän festareiden lisäksi kovatasoinen klubisarja on vetänyt luokseen tosi hyvin ihmisiä ympäri vuoden. Tällä kertaa Pekkola itse hyppää vaihteeksi leipälajinsa pariin lavalle yhdessä Oaagaada-yhtyeen kanssa.

Vahvasti vapaan jazzin perinteille kumartavan yhtyeen esitykset luottavat rohkeasti soittohetkeen. Omat sävellykset saatetaan soittaa lähes kuiskaten tai kunnolla päästellen. Yhtyeen runsas ja kollektiivinen soundimaailma sisältään ilot ja surut samassa lauseessa.

Bändissä on Pekkolan lisäksi muitakin paikallisia voimia. Bändin trumpetisti Tuure Tammi lienee useimmille tuttu paikallisesta The Blassics -yhtyeestä.

Oaagaadan rytmisektion tontilla hommista vastaa rumpali Simo Laihonen ja kontrabasisti Tero Kemppainen.

Trumpetti, saksofoni, kontrabasso ja rummut puhaltavat kollektiivisesti yhteen hiileen saaden yhtyeen musiikin leiskumaan kuumana.

Suiston konsertin jälkeen Oaagaada suuntaa tämän hetken kiinnostavimpia nimiä esittelevälle We Jazz -festivaaleille Helsinkiin.

Illan toinen esiintyjä, amerikkalainen basisti Darin Gray on yksi improvisaation ja kokeellisen musiikin merkittävimpiä nimiä.

Hän on kiertänyt maailmaa vuosikymmeniä indieyhtye Sonic Youthinkin riveistä tunnetun kitaristi Jim O’Rourken ja Wilco-yhtyeen Glenn Kotchen kanssa.

Darin keskittyy musiikissaan olennaiseen, ja intensiivisissä esityksissä turhat kikkailut ovat karsiutuneet pois.

Kontra- tai sähköbassonsa käsittelyn kautta Gray tekee turhaksi kysymyksen sävellyksen tai improvisaation rooleista esityksissään. Nöyrä lähestyminen ja poikkeuksellisen vahva intensiteetti ovat vieneet miestä ympäri maailmaa sooloesitysten ja projektien kanssa.

Uutteran basistin levytysten ja konserttien määrä on pakahduttava.

Mutta mitä sitten Gray soittaa? Musiikki on lempeää, mutta samalla poikkeuksellisen vahvaa.

Tai se voi olla ihan jotain muuta. Kaikki selviää vasta lavalla.

Grayn esitys Suiston intiimeissä puitteissa on harvinaista herkkua. Matalaa profiilia pitävä muusikko asuu ja työskentelee tällä hetkellä Forssassa.

Linnajazz-klubi: Oaagaada, Darin Gray la 15.10. kello 19 Suistossa.