Mikä tahansa vika tai puute asunnossa ei välttämättä ole asuntokauppalain tarkoittama virhe.
Asuntokaupassa vaihdannan kohteena on arvopaperi, ei fyysinen kiinteistö. Ostettu osake oikeuttaa hallitsemaan asunto-osakeyhtiössä sijaitsevaa huoneistoa. Osakkeenomistajat yhdessä käyttävät kiinteistöä koskevaa päätösvaltaa omistamansa yhtiön kautta. Itse maapohjan ja rakennukset omistaa asunto-osakeyhtiö.
Ostoa kannattaa harkita huolellisesti
Ostitpa rakennusvaiheessa olevan asunnon, uuden käyttämättömän asunnon tai käytetyn asunnon, riskinä on aina, että kaupan jälkeen toteat, ettei asunto olekaan sellainen kuin oletit se olevan tai mitä kaupan yhteydessä oli myyjän kanssa sovittu. Asunto ei välttämättä vastaa niitä tietoja, jotka myyjä on ennen kaupantekoa antanut asunnosta sinulle.
Yleisen virhesäännöksen mukaan tällöin asunnossa on virhe. Myyjä on saattanut myös kokonaan pimittää jonkin tiedon. Olethan siis tarkkana mitä ostat, kun lähdet asuntokaupoille!
Käytetty vai uusi asunto?
Käytetty asunto ostetaan yleensä yksityishenkilöltä. Uusi asunto ostetaan tyypillisesti alalla toimivalta elinkeinonharjoittajalta kuten rakennusliikkeeltä.
Virhetilanteissa näitä koskevat eri säännökset. Isompia hankintoja tehdessä on aina hyvä muistaa myös hankkia oikeusturvavakuutus, joka kattaa mahdollisen riitatilanteen.
Uuden asunnon virhe
Uudelta asunnolta voidaan yleensä edellyttää laadullisesti enemmän kuin käytetyltä. Silloin kun kyseessä on uusi asunto, virhe voi olla esimerkiksi se, ettei rakentamista ole suoritettu hyvän rakennustavan mukaisesti tai asunnossa käytetty materiaali ei ole kestävyydeltään ja ominaisuuksiltaan tavanomaista hyvää laatua.
Käytetyn asunnon virhe
Ostaja ei voi valittaa virheestä, joka hänen olisi tullut huomata käytetyn asunnon tavanomaisessa tarkastuksessa. Käytetyn asunnon kaupassa kyse onkin usein asunnossa olevasta piilevästä eli salaisesta virheestä. On kuitenkin muistettava, että mikä tahansa vika tai puute asunnossa ei välttämättä ole asuntokauppalain tarkoittama virhe.
Miten ja kenelle virheilmoitus tehdään?
Kun virhe havaitaan, on tärkeää tehdä virheilmoitus myyjälle. Koska virheilmoitus on tehtävä oikein ja oikea-aikaisesti, on yleensä jo tässä vaiheessa viisasta turvautua asiantuntijan apuun.
Joskus riita voi olla päällä myyjällä myös aikaisemman omistajan kanssa, jos virhe on ollut olemassa jo aikaisemman kaupan aikaan.
Virheen seuraamukset
Uuden asunnon kaupassa ostaja voi vaatia myyjää korjaamaan virheen kustannuksellaan. Toisaalta on muistettava, että myyjällä on oikeus korjaukseen ennen muita hyvityskeinoja.
Yleisin seuraus käytetyn asunnon virheestä onkin hinnanalennus.
Jos virheestä on aiheutunut vahinkoa ja se on johtunut myyjän huolimattomasta toiminnasta, ostajalla voi olla oikeus myös vahingonkorvaukseen.
Olennaisessa sopimusrikkomustilanteessa voi tulla kyseeseen myös kaupan purku. Tällöin virheen merkityksen on oltava suuri. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kauppaa ei voida purkaa, vaikka virhe ei olisi korjattavissa, jos virheen merkitys ostajalle ei ole kovin suuri. Tällaisessa tapauksessa ostaja joutuu tyytymään hinnanalennukseen.
Kirjoittaja on asianajaja.