Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asunnottomien yö muistuttaa jokaisen ihmisen perusoikeudesta – Hämeenlinnan katukuvassa yhä enemmän kodittomia

Asunnottomien yötä vietetään 17. lokakuuta YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä ympäri Suomea.

Hämeenlinnassa tapahtumaa on myös järjestetty jo pitkään ja viime vuonna siihen osallistui toistasataa kaupunkilaista. Lisäksi tapahtumasta tehty Youtube-lähetys sai noin 700 katselukertaa.

– Erilaisten ihmisten kohtaamisessa päästään aiheeseen kiinni ja tuodaan asunnottomien ääntä kuuluville, ohjaaja Kari Jarho A-klinikkayhteisöstä sanoo.

Tapahtumassa oli viime vuonna mukana Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen.

– Päättäjiä on saatu osallistamalla mukaan, ja sen jälkeen asumisen haasteista on käyty paljon tiedostavampaa keskustelua. Olemme saaneet tässä suhteessa Hämeenlinnan myös valtakunnallisesti kartalle paikkana, jossa tehdään hyvää työtä, ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Paula Meskanen kertoo.

Hämeenlinnassa on tällä hetkellä noin 20 asunnotonta. Luku on viime vuosina kasvanut. eikä kaikista mahdollisista asunnottomista edes tiedetä.

– Jotkut viettävät yönsä kaverin sohvalla ja toiset hylättyjen talojen huoneistoissa. Rautatieasemalla on jo pitkään oleskellut asunnoton, joka ei kuitenkaan ole halunnut ottaa vastaan tarjottua apua, Jarho kertoo.

– On harmillista, että Hämeenlinnassa on asunnottomia ja silti runsaasti tyhjiä asuntoja. Oma koti on kuitenkin jokaisen ihmisen perusoikeus.

Kodittomia on yhä enemmän alkanut näkyä myös Hämeenlinnan katukuvassa. Tämä on herättänyt ihmisissä huolta sekä muiden että oman asumisen puolesta.

– Asunnottomuus voi koskettaa ketä tahansa, ei pelkästään päihdeongelmaisia. Yksi tärkeä tehtävä meillä onkin, että saataisiin poistettua sitä leimaa ja stigmaa, joka liittyy asunnottomuuteen, A-klinikan asumispalveluiden palveluesimies Timo-Pekka Nilsson pohtii.

Asunnottomien yön teemaviikko starttasi Hämeenlinnassa maanantaina ja ohjelmassa on ollut erilaista asumisneuvontaa sekä Vikto ry:n neulontatalkoot.

Keskiviikkona Hämeenlinnan pääkirjastossa järjestetään Kokemuskirjasto, jossa voi teosten sijaan lainata ihmisiä, jotka kertovat elämänkokemuksistaan.

– Kokemuskirjastossa on ollut niin lainaajina kuin kirjoina monista eri lähtökohdista tulleita ihmisiä ja niissä on ollut upeita keskusteluja. Siellä voi tavata ihmisen ja kuulla tarinan, jollaiseen ei ehkä normaalielämässä törmäisi, ja monet ennakkoluulot saattavat murtua, Jarho uskoo.

Teemaviikon päätapahtuma on tänä vuonna Hämeenlinnan torilla maanantaina 17.10. kello 16–20.

Maksuttomassa ja kaikille avoimessa tilaisuudessa on wokkipannu kuumana 80:lle ruokailijalle ja jaossa on Auta asunnotonta -keräyksen talvitakkeja, villasukkia sekä hygieniatuotteita. Lisäksi annetaan terveysneuvontaa ja tehdään C-hepatiittitestauksia.

Tilaisuuden avaa Hämeenlinnan asuntojen toimitusjohtaja Tuukka Tuomala ja puheenvuoroja käyttävät muiden muassa Katu-hankkeen Jesse Boström ja kaupungin sosiaalityön palvelupäällikkö Katri Pellinen.

Musiikista vastaavat Jussi Gabriel duo, Sosiaalineuvos ja Katri Pellinen.

Tämä vuonna Asunnottomien yön teemana on Tulevaisuus ilman asunnottomuutta. Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan ennaltaehkäisevää työtä.

– Meidän tulee ajoissa löytää ihmiset, joilla on riski joutua asunnottomaksi, Meskanen sanoo.

– Toisaalta meidän pitää myös opettaa ihmisiä varautumaan elämään haasteisiin ja hakemaan apua ennen kuin asiat ovat liian solmussa. Asumisen tuen tulisi olla joustavaa, eikä sidottu asuntoihin vaan asukkaaseen.