Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miten jätelain uudistus muuttaa jätteiden lajittelun velvoitteita? Mihin kaikki jäteastiat pihalla mahtuvat?

Kaupunkiuutisten lukija ihmetteli taloyhtiön piharemontin tieltä seinän viereen ilmestyneitä jätelaatikoita. Kiinteistöliitto Kanta-Häme vastaa kysymyksiin ja antaa vinkkejä jäteastioiden sijoitteluun.

Miten jätelain uudistus muuttaa taloyhtiöiden jätteiden lajittelun velvoitteita ja milloin?

– Loppuvuodesta 2023 vähintään viiden huoneiston kiinteistöillä aloitetaan metallin ja lasipakkausten keräys. Myös kartonkipakkausten keräys siirtyy Kiertokapulan hoidettavaksi. Kiertokapulan keräykset alkavat Hattulassa, Hämeenlinnassa ja Janakkalassa (paitsi Tervakoskella) 1. heinäkuuta 2023 ja Tervakoskella 1. syyskuuta 2023.

– Heinäkuussa 2024 kaikille myös alle viiden huoneiston kiinteistöille tulee velvollisuus biojätteen keräämiseen tai kompostointiin .

Millaiset ovat Hml seudun kuntien/pelastuslaitoksen määrittelemät etäisyydet noille jäteastioille suhteessa rakennukseen ja naapuritonttiin?

– Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen paloturvallisuusoppaan mukaisesti jätekatoksen tulisi sijaita vähintään kahdeksan metrin etäisyydellä rakennuksista. Yksittäisiä roska-astioita voi sijoittaa kuitenkin neljän metrin etäisyydelle. Kuntien rakennusjärjestykset saattavat antaa tarkentavia tietoja jätetilan sijoittamiseen.

– K-H pelastuslaitos tukeutuu Suomen pelastusalan keskusjärjestön ohjeistukseen asiassa.

– Palonkestäviä ja/tai lukittavia astioita voi tapauskohtaisesti sijoittaa lähemmäs rakennuksia. Vakuutusnäkökulma vaihtelee yhtiöittäin, joillakin ehdoissa vain etäisyys, johon ei ole poikkeuksia, joillakin lukitus ja/tai palosuoja puolittaa tai poistaa turvaetäisyyden. Rakennusvalvonnan näkökulma voi myös vaihdella paikkakunnittain, tonttikoot ja kiinteistön muut toiminnot vaikuttavat, mutta paloturva-asioista ei tingitä ja lausunto pyydetään pelastuslaitokselta. HML:n kaupungin rakennusjärjestys 21§.

Pahin tilanne on kuitenkin, jos suojaamattomat jäteastiat ovat kiinni rakennuksen seinässä.

Millaisia hyviä käytäntöjä/vinkkejä taloyhtiöille on jäteastioiden sijoittelussa, jotta ne kaikki mahtuvat nykyisiin roskakatoksiin ja jätteille varattuihin huoneisiin?

– Jätehuoltomääräysten mukaisesti jäteastioita ei ole välttämätöntä sijoittaa katokseen. Tasainen ja kulutusta kestävä alusta riittää. Talviaikaan lumen auraus ja liukkauden torjunta on hoidettava siten, että jäteastioiden tyhjentäminen on turvallista.

– Keräykset voi järjestää myös kimppakeräyksenä lähikiinteistöjen kanssa, jolloin esimerkiksi metalliastia voi olla naapurin jätetilassa ja lasipakkausten astia oman kiinteistön jätetilassa.

– Kiertokapula toimittaa kiinteistöille keräysastiat keräyksen alkaessa. Kiinteistön velvollisuudeksi jää ennen keräyksen alkamista jätehuoltomääräysten mukaisen keräyspaikan järjestäminen.

– Yksi iso astia vaihdetaan kahdeksi pieneksi. Tosin kaksi pientä voi joskus viedä enemmän tilaa kuin yksi iso ja tiukan mitoituksen katoksessa saattaa tila olla senteistä kiinni.

– Toisaalta, jos jotain jaetta tulee vain vähän, niin sen astia saattaa viedä ”ilmatilaa” turhan paljon ainakin siihen saakka, kunnes kertyvät määrät vakiintuvat ja astiakoot voidaan säätää tarkemmin kertyvän määrän mukaan.

– Tyhjennysrytmin ja astiakokojen optimointi, palonkestävät astiasuojat, taloyhtiöiden yhteiset jätepisteet, uusi jätekatos tai vanhan siirto/laajennus tms.

Kiinteistökysymykset

Tällä palstalla Kiinteistöliitto Kanta-Häme vastaa lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesi osoitteeseen kanta-hame(at)kiinteistoliitto.fi otsikolla ”Kysymyspalstalle”.