Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teemaviikko herättelee tukemaan imetystä – Kannustukseksi riittää jo vaikka ystävällinen hymy vauvaansa imettävälle

Imetysviikko ottaa vauhtia Vauvan päivästä jo tällä viikolla perjantaina 30.9.

Ensi viikolla 40 vietetään valtakunnallista imetysviikkoa.

Teemaviikon tarkoituksena on nostaa imetyksen merkitys yhteiskunnalliseen keskusteluun ja saavuttaa konkreettisia tuloksia imetyksen edistämisessä.

Hämeenlinnan kaupungin Ojoisten neuvolan terveydenhoitaja, kätilö ja imetyskouluttaja Paula Paavola sekä kätilö ja imetyskouluttaja Henna Valkonen Kanta-Hämeen keskussairaalasta muistuttavat, että imetyksestä on monia hyötyjä: rintamaito turvaa lapsen kasvun, auttaa torjumaan infektioita, vahvistaa lapsen ja vanhemman välistä kiintymyssuhdetta sekä varmistaa ruokaturvan vauvalle.

– Imetyksestä ja vauvan turvallisesta ravitsemuksesta tulee antaa tutkittuun tietoon perustuvaa ajantasaista ohjausta ja tietoa. Tavoitteena on, että ne kaikki perheet jotka haluavat imettää voisivat onnistua siinä, ammattilaiset painottavat.

Vauhtia Vauvan päivästä

Hämeenlinnassa imetysviikko alkaa jo ennakkoon Vauvan päivänä perjantaina 30.9., jolloin muun muassa imetystukiäidit tapaavat perheitä sairaalassa ja kaupunki sekä eri yhdistykset ja seurakunta järjestävät ohjelmaa.

Varsinaisella imetysviikolla eri järjestöjen ja ammatillisten toimijoiden some-kanavissa sekä neuvoloissa on tarjolla imetysaiheista tietoa. Lisäksi imetystukiäidit jalkautuvat synnytyssairaalaan ja osaan neuvoloista.

– Imetysviikolla halutaan herätellä myös muita tahoja tukemaan imetystä, sillä siihen tarvitaan meitä kaikkia. Se voi olla vaikka ystävällinen hymy vauvaansa kesken kauppareissun imettämään pysähtyneelle, Valkonen vinkkaa.

Imetysviikon päätapahtuma on imetysaiheinen valtakunnallinen seminaari Helsingissä 4.10. Tilaisuuden pääjärjestäjänä toimii Imetyksen tuki ry. Seminaariin tulee ilmoittautua 29.9. mennessä imestys.fi-sivustolla. Tapahtuma on myös verkossa.

Työtä vuoden ympäri

Imetysohjaus on keskeinen osa ammattilaisten työtä neuvoloissa ja imetyspoliklinikalla ympäri vuoden. Sote-uudistuksessa lapsiperheiden palvelut alueella on tarkoitus yhdenmukaistaa.

Tasavertainen vanhemmuus näkyy uudessa perhevapaauudistuksessa. THL suosittaa yhden vuoden mittaista imetystä.

– Äidit, jotka imettävät, tarvitsevat työpaikoilla mahdollisuuden imettää tai pumpata äidinmaitoa lapselle myös työpäivän aikana silloin, kun isä käyttää omaa osuuttaan vanhempainvapaasta, Paavola sanoo.