Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Puolustuspuhe lihaville, poikkeaville ja paheisiin sortuneille

Olen törmännyt viime aikoina enenevissä määrin ihmisten tapaan hyvinkin vapautuneesti kommentoida ulkonäköä asianomaisille. Ja olen havainnut kärkeviä mielipiteitä, joiden mukaan muun muassa ylipainoisten, tupakoivien ja muita paheita harrastavien ihmisten pitäisi kovasti skarpata ja parantaa tapansa.

Aika parjaavia, syyllistäviä ja syrjiviä on osa näistä ajatuksista. Tätä vääristyneiden asenteiden kasvua ei missään nimessä helpota median tapa käsitellä erilaisia poikkeavuuksia.

Eikä näiden asenteiden muuttamiseen auta uutisointi lihavien aiheuttamista lisäkustannuksista yhteiskunnassa.

Näitä kommentteja esittäviä ” normaalista ” poikkeavassa ulkonäössä ilmeisesti häiritse vät esimerkiksi seuraavat: Pituus on väärä, jos se ei naisilla ole 160–175 cm, miehille sallitaan enimmillään noin 2 metrin pituus.

Lyhyiden miesten kokemuksia en osaa kuin arvailla. Lihavat ovat provosoivia ja yhteiskunnalle kalliita. Tupakoitsijat ovat lähestulkoon yhteiskunnan vihollisia numero 1.

Yhteiskunnalle lankeavat kustannukset?

Edellä mainittuja muistutetaan usein yhteiskunnalle lankeavista kustannuksista, jotka kuitenkin ovat loppupeleissä aika marginaalisia erityisesti ottaen huomioon ylipainoisten ja tupakoitsijoiden maksamat verot.

Kaikki tutkimuksetkaan eivät ole yksimielisiä siitä, ovatko lihavien ja tupakoivien yhteiskunnalle aiheuttamat kustannukset kuitenkaan viime kädessä negatiivisia.

On ollut myös esillä laskelmia, minkä mukaan epäterveistä elämäntavoista jää yhteiskunnalle jopa suurempi potti, kuin “terveistä” – saati himourheilevista – kanssaihmisistä. Paheisiin sortuneet kun harvemmin elävät vuosikymmeniä nauttien vanhustenhuollon palveluista ja eläkkeistään.

Meistä jokainen, varsinkin eläkeikään päässeet, saa elämänsä varrella jonkun diagnoosin. Ja jokaisen diagnoosin hoito maksaa jotain.

Hyvinvointiyhteiskuntana meidän kuuluu auttaa ja hoitaa jokaista. Demokratiaan ja ihmisarvoon panostavan yhteiskunnan onnistumisesta kertoo eniten se, miten sairaita ja heikossa asemassa olevia autetaan ja kuinka paljon yhteiseen hyvään panostetaan.

Jokainen kärsii itsekin painolastistaan

Jokainen ylipainoinen ja eritoten lihavuuden kriteerit täyttävä varmasti jo itsekin kärsii omasta painolastistaan. Joillekin ihmisille nuo painolastit kertyvät ainoastaan korvien väliin ja sydämelle, toisilla myös vatsamakkaroiksi.

Fysiologiset syyt, perimä ja sairaudet vaikuttavat myös. Eivätkä ylensyönnin lisäksi muutkaan, epäterveelliset ja koukuttavat tavat, ketään varsinaisesti loppupeleissä ilahduta. Ei tupakointi, ei alkoholi eikä varsinkaan huumeet. Myös peliriippuvuus aiheuttaa rumaa ja kallista jälkeä.

Joskus jopa oikein innokas urheiluharrastus saattaa pahasti rikkoa tukielimiä ja, niin kuin ylipainoisilla, myös monilla urheilijoilla o vat polvet sekä nilkat kovilla.

Kaikkien riippuvuuksien ja yli- (sekä alipainon) taustalla on aina oikeita kuormittavia syitä. Joskus geneettisiä tai sairauksien aiheuttamia, joskus mielenterveyden häiriöistä johtuvia, stressiperäisiä tai ulkopuolisen maailman luomien paineiden aiheuttamia.

Ollaan ihmisiksi toisillemme

Voimme varmaan jo nyt, näinä moderneina aikoina, ruveta puhumaan ja ajattelemaan toisistamme kauniisti.

Kaikki vanhemmat ja kasvattajat voimme miettiä, minkälaisia asenteita ja kommunikaation malleja tarjoamme lapsillemme.

Kukaan meistä ei voi täysin ymmärtää eikä tietää, mitä taakkoja toiset sisällään kantavat. Ei loukata kanssaihmisiä.

Minna Heinonen-Pesonen

(kok.)

Hämeenlinna