Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paikallista porinaa: Kaikkien kaupunkilaisten kuuleminen on erityisen tärkeää juuri nyt

Hämeenlinnan kaupunginjohto on aloittanut pitäjäkierrokset. Lammilla pidetyn ensimmäisen tilaisuuden tunnelmaa voisi kuvailla jopa lämminhenkiseksi.

Kaupunginjohtaja kuunteli ja kuuli lammilaisten ehdotuksia ja huolia ja oli selvästi perehtynyt asioihin. Lammilaiset toivat huolien lisäksi esille myös hyviä puolia ja kiitoksen aiheita.

Tilaisuudessa käytiin muistelukeskustelua niistä alueellisen vaikuttamisen ja paikallisen demokratian keinoista, joita Hämeenlinnassa on vuoden 2009 kuntaliitoksen jälkeen kokeiltu. On ollut aluetoimikuntia selvällä tehtäväjaolla ja rahoituksella, toimikuntia ilman rahoitusta ja tehtäviä, alueellisia keskijohdon vastuuhenkilöitä ja aika, jolloin alueellinen vaikuttaminen oli yhdistetty sektorineuvostoihin.

Kaikkea on yritetty ja uuttakin on suunnitteilla. Kehitystä voisi kuvata siten, että vahvan integraatiokauden jälkeen hyväksytään alueelliset erilaisuudet ja tarpeet ja jopa kannustetaan niiden avoimeen esille tuomiseen.

Pitäjäläisten ja kaikkien kaupunkilaisten kuunteleminen ja kuuleminen on erityisen tärkeää juuri nyt kun suuri muutos kunnan vastuulla olevissa tehtävissä toteutuu ja hallinto järjestellään ja myös sopeutetaan uudelleen.

Kaupunginhallituksessa kesällä hyväksytty talouden tasapainottamistyön viitekehys vuosille 2022–2027 on herättänyt pelkoja muun muassa kouluverkon supistamispaineiden osalta.

Kuten alueelliseen vaikuttamiseen niin myös talouden tasapainottamisen osalta on Hämeenlinnassa kokeiltu erilaisia suunnitelmia ja ohjelmia. Rahat ovat aina olleet vähissä. Tämän uuden viitekehyksen hyviä puolia on se, että sen alussa huoneentaulumaisesti todetaan sopeuttamisen pitkäaikainen ja joka sektorille ulottuva tarve ja sitoudutaan jatkossa konkretiaan.

Erityisen hyvä on kohta, jossa todetaan, että ’’Yksilöimättömät toiveet siitä, että jonkinlaista säästöä muodostuisi yhteistoiminnasta eri organisaatioiden kesken tai muusta kehitystyöstä tms. on tehoton tasapainotuskeino’’.

Kyseinen paperi on kehys, jonka suuntaviivojen mukaisesti haetaan vuosittain 1–3 miljoonan euron pysyvät vähennykset talousarviossa aina vuoteen 2026 asti. Ei mahdoton tavoite.

Kirjoittaja on valtuutettu (kesk.), Hämeenlinna.