Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kosmetologi Inkeri Valtonen on aina halunnut olla maailmanparantaja – Palkittu hämeenlinnalainen kertoo nyt muistonsa päättäjien pöydistä

Inkeri Valtonen hän on vaikuttanut naisyrittäjien asemaan jo neljällä eri vuosikymmenellä.

Vuodesta 1980 kauneushoitolaa Hämeenlinnan keskustassa pitänyt SKY-kosmetologi Inkeri Valtonen sai tänään valtakunnallisesti merkittävän tunnustuksen ponnisteluistaan naisyrittäjäjärjestön eteen.

Hänet palkittiin Suomen Yrittäjänaisten liittokokouksessa Iisalmessa järjestön numeroidulla ansiolevykkeellä, jonka on ennen Valtosta saanut vain muutama suomalainen naisyrittäjä. Edellisen kerran tätä vuodesta 1982 jaettua ansiolevykettä jaettiin vuonna 2012.

– Olen tästä tosi ilahtunut ja tyytyväinen, hän kommentoi huomionosoitusta.

Valtonen on yrittäjänä poikkeuksellisen aktiivinen , sillä hänellä on riittänyt aikaa ja energiaa valtakunnallisen järjestön hallitusvastuuseen neljällä eri vuosikymmenellä.

Mistä hän sitä ammentaa?

– Olen kai aina halunnut olla maailmanparantaja. Aloitin ensin vuonna 1987 Hämeenlinnan seudun yrittäjänaiset ry:ssä, mutta aika pian siirryin sitten valtakunnan päättäjien pariin, Valtonen kertoo.

Naisyrittäjien arvostus on parantunut

Sydämen asiana hän on pitänyt naisten, yrittäjien ja erityisesti naisyrittäjien arvostuksen edistämistä. Siinä on tapahtunut vuosien varrella iso muutos.

– Kun aloitin yrittäjänä vuonna 1980, ei Suomessa puhuttu hyvinvointialasta ja meitä naisyrittäjiä pidettiin jonkinlaisina puuhastelijoina.

Järjestö näytti Neuvostoliitolle pitkää nenää

Suuren vaikutuksen häneen teki yrittäjänaisten matka juuri itsenäistyneeseen Viroon 1990-luvun alussa.

– Meidän piti viedä sinne vain henkistä sanomaa yrittämisen ilosta, mutta järkytys oli suuri, kun huomasimme, ettei heillä ollut siellä edes kyniä, papereita. Ei yhtään mitään, Valtonen muistelee.

Tuolloin hän tajusi, miten etuoikeutettuja suomalaiset olivatkaan, kun totalitäärinen naapurivaltio ei ollut vienyt meiltä koskaan yrittämisen vapautta.

Tämä ajatus on viime aikoina vain vahvistunut, kun Valtonen on tutkinut vuonna 1947 perustetun naisyrittäjäjärjestön historiallisia papereita.

– Valvontakomissio oli tuohon aikaan vasta lähtenyt maasta, ja yrittäjät pelkäsivät miehitystä. Naisyrittäjien järjestön perustaminen oli tuolloin kuin nenän näyttämistä Neuvostoliitolle. Se oli rohkeuden huippu, Valtonen sanoo.

Hän on ehtinyt edustaa naisyrittäjiä näiden vuosikymmenten aikana useiden eri ministerien ja muiden silmäätekevien rinnalla. Valtonen muistelee hyvällä esimerkiksi 1990-luvun puolustusministeriä Anneli Tainaa.

– Hän oli aina hyvin rauhallinen, niin kuin puolustusministerin tietysti kuuluukin. Hän ei hötkyillyt mutta sanoi asiasta, kun piti sanoa.

Valtosen mieleen ovat jääneet myös Helsingin kaupunginjohtajana toimineen Eija-Riitta Siitosen sanat erään yrittäjätilaisuuden jälkeen, jossa Valtonen oli toiminut juontajana.

– Hän harmitteli, että koska en ole helsinkiläinen, hän ei voi ostaa palvelujani. Ihmettelin ensin, että äkkiäkös Helsingistä nyt Hämeenlinnaan kasvohoitoihin ajaa, ennen kuin tajusin, että hän luuli minun olevan ammattijuontaja, Valtonen naurahtaa.

– Se oli yksi parhaista palautteista, mitä olen koskaan saanut.

Toinen hyvä muisto juontotehtävistä Helsingistä oli 1990-luvulta, kun kesken tilaisuuden katkesivat sähköt. Valtonen kysyi seuraavalta esiintyjältä, kantaako tämän ääni salin peräpenkille asti ilman äänentoistoa.

– Arkkipiispa Mikko Juva vastasi, että hän on saarnannut Kannaksella tykkien pauhatessa, kyllä hänen äänensä kestää. Tajusin, että olin kysynyt asiaa vähän väärältä henkilöltä, Valtonen muistelee hymyssä suin.

“Yksin en olisi pärjännyt”

Lama-ajasta ja koronastakin selvinnyt Kauneushoitola Inkeri Valtonen on onnistunut saamaan laajan ja uskollisen vakioasiakaskunnan. Valtonen on siitä kiitollinen.

Koronavuosina hän kehitty lyhyempiä, rentouttavia kasvohoitoja, jotka sopivat stressaantuneille ja masentuneille asiakkaille.

– Olin avannut verkkokaupan jo aikaisessa vaiheessa 2010, ja korona-aikana pystyin nopeasti siirtämään kaupankäynnin jo hyvin toimivaan verkkokauppaan.

Seuraamalla ajoissa ajan henkeä Valtosella oli valmiudet koronankin tuomiin ongelmiin.

– Arvostan suunnattomasti asiakkaitani. Yksin en olisi pärjännyt. Tämä oli naisten taistelu koronaa vastaan.

Hän aikoo jatkaa työtään ainakin vuoteen 2030 saakka, jolloin hänen yrityksensä täyttää 50 vuotta.