Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

19 vuotta aikidoa treenannut Sampsa Ertamo sai harrastuksesta elämänasenteen – uusi peruskurssi alkaa pian Hämeenlinnassa

” Usein puhutaan, että taistelulajien osaamisesta on hyötyä tositilanteessa, mutta minä ajattelen, että kaikki elämässä on tositilannetta “, Ertamo sanoo.

Hämeenlinnalainen säveltäjä Sampsa Ertamo saa vastapainoa työhönsä aikidoharrastuksestaan.

Hämeenlinnan Aikidoseuran puheenjohtajana toimiva Ertamo on harrastanut lajia jo 19 vuoden ajan.

– Kun tätä treenaa vuosia, oma asenne kaikkeen muuhunkin elämässä voi muuttua. Jos sinua kohtaa epäonni tai vaikka jokin upea mahdollisuus, et sorru sen alle, Ertamo toteaa.

Hän kertoo osaavansa ottaa nykyisin vaikkapa valtavan, nelituntisen oopperan sävellystyön tyynesti vastaan. Mielen ja vartalon yhteys on aikidossa tärkeää.

– Usein puhutaan, että taistelulajien osaamisesta on hyötyä tositilanteessa, mutta minä ajattelen, että kaikki elämässä on tositilannetta, myös pienet, arkiset asiat.

Sopii kaikenikäisille aktiivisille ihmisille

Japanilaisen Morihei Ueshiban (1883–1969) kehittämässä aikidossa harjoitellaan taistelutaitoa, jonka avulla voi torjua hyökkäyksen vahingoittamatta hyökkääjää pysyvästi.

– Ajatus perustuu vastustajan voiman hyväksikäyttöön, tasapainon horjuttamiseen ja pyöreään, spiraalinomaiseen liikkeeseen, Ertamo kertoo.

Aikido on kaiken ikäisille ja kokoisille, aktiivisille ihmisille sopiva budolaji. Se kehittää yleiskunnon lisäksi tasapainoa, koordinaatiokykyä ja notkeutta.

Lajin aloittamiskynnys on matala, sillä harrastuksen alkuvaiheessa edetään rauhallisesti ja luodaan vankka perusta myöhemmille haasteille.

– Monille aikidosta tulee elinikäinen harrastus, jopa elämäntapa, Ertamo kertoo

Aikidossa ei kilpailla, mutta halutessaan harrastajat voivat osallistua vyökokeisiin.

– Ne kartoittavat hyvin edistymistä, mutta jokainen voi edetä lajissa täysin omassa vauhdissaan.

Uusi peruskurssi tulossa

Hämeenlinnan Aikidoseura järjestää syksyllä uuden peruskurssin, johon voivat osallistua kaikki aikuiset ja yli 14-vuotiaat. Lisäksi on tarjolla myös junioriryhmä.

Kurssit pidetään seuran harjoitustiloissa Puusepänkadulla Kantolassa.