Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Automatisoitu asiointi on tullut jäädäkseen – Onneksi Kunta-Kati ei sentään enää hypi silmille

Robottipalvelujen kanssa asioiminen on väistämätöntä, halusipa sitä tai ei. Ihan kaikkeen eivät robotit vielä taivu.

Ihme on tapahtunut. Hämeenlinnan kaupungin verkkosivuston Kunta-Kati on lakannut pompsahtelemasta nettisivunäkymän eteen.

Kati on siirtynyt sivuston oikeaan alanurkkaan pikkuruiseksi kuvakkeeksi, jonka voi halutessaan avata.

Kyseinen chattipalvelu on ollut yksi ärsyttävimmistä asioista, jonka tiedän.

Ilmeisesti joku(nen) muukin on kokenut saman, ja huutoon on vastattu, koska Kati ei enää hypi silmille.

Yhteisymmärrys robotin kanssa tökkii

Kati on toki vain oman aikansa tuote, yksi monien vastaavien joukossa.

Osa chattipalveluista on sinänsä toimivia, jos palvelun takana on oikea ihminen, joka ymmärtää kysymyksen ja osaa siihen vastata.

Mutta jos joudut asioimaan robotin kanssa, on tilanne toinen. Tähän mennessä omalla kohdallani yksikään asioiminen chattirobotin kanssa ei ole johtanut onnistuneeseen lopputulokseen. En ehkä osaa esittää robotille riittävän tavanomaisia tai yksinkertaisia kysymyksiä.

Oikean ihmisen kanssa asioiminen on sen sijaan sujunut chatin kautta hyvinkin jouhevasti.

Automaatiosta lisäapua

Robottipalvelut ovat kuitenkin tulleet jäädäkseen ja niiden välityksellä asioiminen on väistämätöntä, halusipa sitä tai ei.

Erilaisissa palvelunumeroissa automaatit ovat tätä päivää. Hämeenlinnan kaupungin terveyspalvelutkin otti juuri käyttöönsä automatisoidun takaisinsoiton purkaakseen koronarokotusajanvarauksiin syntynyttä ruuhkaa.

Toimivuus vaatii vielä kehittelyä

Välillä kehityksen kehittyminen menee silti yli ymmärryksen.

Helsingin yliopiston tutkijaryhmä on kehittänyt tekoälymalleja, jotka tunnistavat ja tuottavat suomenkielisiä murteita automaattisesti (HäSa 16.12.). Ongelmana kun on ollut, ettei koneäly ole ymmärtänyt ihmisten puhekieltä.

Kieli kuitenkin kehittyy koko ajan, joten pitääköhän sitä koneälyä sitten päivittää tämän tästä? Ihminen kun ei ole robotti.

Toivomuksenani on, että vastaisuudessa robotit kehittyisivät edes sellaisiksi, että niiden kanssa asioiminen joskus oikeasti onnistuisi.