Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paikallista porinaa: Asunnottomuus on yksi äärimmäisistä syrjäytymisen muodoista – Jokaisella pitäisi olla perusoikeus omaan kotiin

Ja tapahtui niinä päivinä…

Vanajan vankilan, Vanajan osaston päivystystila täyttyy hymyllä. Muuan nuori, noheva nainen, ojentaa tärkeällä syyllä ruksatun Poistumislupa-anomuksensa. Tärkeä syy on: ”Vuokrasopimuksen allekirjoittaminen, avaimen luovutus”.

Ilo valtaa vartijan. Koevapauteen kurottautuva kertoo löytäneensä unelmiensa kodin. 27 vuotta rikosseuraamustodellisuutta eläneenä tiedän, että koti kiven sisällä olleille on usein kiven takana.

Siellä koti missä sydän

Sana koti herättää meissä usein tunnevyöryn. ”Kotini on siellä, missä sydämeni on!”, sanotaan. Siis missä?

Isäni, sotalapseksi Ruotsiin lähetetty, poti kotivammaisuutta. Taitaa kulkea geeniperimässä. Laskin vuosia sitten muuttojeni määräksi 44. Nykyisessä poterossani olen asunut kohta kymmenen vuotta.

Tiesitkö, että meitä yksin asuvia on tässä kaupungissa 16 951 (vuoden 2020 lopun tilanne)? Siis 48 prosenttia kaikista asuntokunnista.

Äärimmäistä syrjäytymistä

YK: n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä, 17.10., Hämeenlinnassakin vietettiin Asunnottomien yötä.

Asunnottomuuden kokeminen on yksi äärimmäisistä syrjäytymisen muodoista. Tutkimusten mukaan asunnottomuuden riskiä lisäävät asumisen korkea hinta, pienituloisuus, mielenterveys- ja päihdesairaudet. Asunnottomaksi voi päätyä myös kriisien seurauksena.

Koti myös vähävaraiselle

Menestyvä Hämeenlinna 2025 -strategian yhtenä päämääränä on: Elinvoimainen asumiskaupunki. Tarjolla on monimuotoista korkeatasoista omistus- ja vuokra-asumista järven rannalta tai rauhallista perinnetaloasumista historiallisen kylätien varrelta. Ketkä jäävät tuon ”monimuotoisuuden” ulkopuolelle?

Oveeni oli taannoin ilmestynyt kaunis kyltti: ”Oma koti kyllin kallis”. Lämmin kiitos sille, joka sen lahjoitti. Mistä löytyy kyllin hyvä asumismuoto vähävaraiselle?

Asuminen on perusoikeus

Maanantaina, Lucian päivänä, neljä valtuustoryhmää jätti valtuustoaloitteen. Aiheena on Asunto- ohjelman laatiminen Hämeenlinnaan. Asunto- ohjelman ytimessä on jokaisen ihmisen perusoikeus kyllin hyvään kotiin. Kohtuuhintaiseen kotiin.

Koti ei ole itsestäänselvyys

Maailmassa arvioidaan olevan näinä päivinä noin 100 miljoonaa koditonta. Suomessa asunnottomia on noin 4340. Asunnottomuus kärjistyy aina yhteiskunnallisten ja taloudellisten kriisien myötä.

Kun sie Jouluaaton iltana kääriydyt oman kotisi piparintuoksuisessa, havuisessa hämärässä, Strömsöö villapaitasi lempeään lämpöön, niin muistathan, kuinka etuoikeutettu olet.

”Kunnia Jumalalle taivaissa ja maassa rauha ihmisille, joillekka hän haluaa paljasta hyvää!”