Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ensikertalainen vei ylivoimaisen voiton Kaupunkiuutisten ja teatterikerhon Suosikkinäyttelijä-kisassa – "Kyllä kansa tietää"

Teatterinjohtajan paikalta väistyvä Kari-Pekka Toivonen pokkasi nöyrän kiitollisena Suosikkinäyttelijä 2021 -äänestyksen palkinnon. “On hienoa olla osana tätä jatkumoa.”

Kari-Pekka Toivosen ensiesiintyminen Hämeenlinnan teatterin lavalla teki vaikutuksen yleisöön, joka palkitsi hänet Suosikkinäyttelijä 2021 -äänestyksen voitolla.

Hämeenlinnan teatterin taiteellisen johtajan tehtävän vuodenvaihteessa jättävä Toivonen otti tunnustuksen vastaan yllättyneenä ja kiitollisena.

– Kun tämä palkinto tulee vieläpä suoraan yleisöltä, se on parasta. Tuntuu todella hyvältä. Kyllä kansa tietää, Toivonen kommentoi.

54-vuotias näyttelijä-ohjaaja aloitti työt Hämeenlinnan teatterissa vuodenvaihteessa 2020, mutta esiintyi lavalla ensimmäistä kertaa vasta tänä syksynä Jäniksen vuoden pääroolissa itseään etsivänä Vatasena.

– Näyttelijänä minulle on tärkeää tehdä luovaa työtä luottamuksellisessa ympäristössä ja hyvässä ohjauksessa. Tässä produktiossa molemmat toteutuivat.

“Ymmärrän halun lähteä pois oravanpyörästä”

Toivonen luonnehtii Taru Mäkelän ohjaamaa Jäniksen vuotta vahvaksi ensamble-työksi, jossa hän pystyi siirtämään fokuksen pois itsestään reagointiin ja läsnäoloon lavalla.

– Tässä tulkinnassa oli paljon vapautta ja mahdollisuus reippaalle dynamiikalle. Olen iloinen, että se on nähty.

Myös lukuisista elokuva- ja tv-rooleistaan tunnettu Toivonen myöntää, että hänen oli helppo samastua Vatasen roolihahmoon, joka jättää työnsä, lähtee rilluttelemaan ja etsimään elämäänsä tarkoitusta luonnon keskeltä.

– Ymmärrän halun lähteä pois oravanpyörästä. Toisaalta korona opetti myös sen, ettei pakotettu tekemättömyyskään ladannut akkuja. Kun uusi normaali joskus koittaa, täytyy koettaa olla vastuullisempi omille toimilleen suhteessa kaikkeen ympäröivään, Toivonen pohtii.

Työt jatkuvat keväälläkin Hämeenlinnassa

Vaikka taiteellisen johtajan tehtävät jäävät nyt taakse, Porvoossa asuva Toivonen nähdään Hämeenlinnassa vielä kevätkaudella.

Jäniksen vuosi jatkaa ohjelmistossa, ja lisäksi Toivonen toimii ohjaajana Kaukorakkaus-näytelmässä, jonka on dramatisoinut hänen vaimonsa Merja Larivaara.

– Harjoitukset on jo aloitettu ja juttu alkaa pikkuhiljaa muotoutua. Tämä on kiinnostava vaihe uuden näytelmän syntymisessä.

– Tämä ohjaustyö tulee minulle juuri hyvään kohtaan. Näin varmistetaan myös sujuva siirtymä, Toivonen toteaa lähtöönsä ja uuden teatterinjohtajan valintaan viitaten.

Äänivyöry Suosikkinäyttelijä-kisassa

Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten ja Hämeenlinnan teatterikerhon vuosittainen Suosikkinäyttelijä-äänestys järjestettiin jo 11. kertaa.

Tänä vuonna äänestykseen osallistui ennätysmäärä äänestäjiä.

Kaikkiaan kisassa sai ääniä 26 eri näyttelijää.

Toivonen sai yli 15 prosenttia annetuista äänistä, joita tuli sekä postitse, sähköpostitse että nettilomakkeen kautta.

– On hienoa olla osana tätä jatkumoa. Laaja skaala hienoja näyttelijöitä, hän toteaa aiempien voittajien nimiä katsellessaan.

Kaikkien äänestäneiden joukosta arvottiin viisi henkilöä, jotka saavat teatteriliput Hämeenlinnan teatteriin. Teatterikerho on postittanut liput arvonnan voittajille.

Viime vuonna voiton kisassa vei Lasse Sandberg ja sitä edeltävänä vuonna Johanna Reilin.