Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Video: Näin mato matkaa purkkiin - Kantolassa puksuttelee Suomen ainoa kone, joka pakkaa 1800 purkkia onkimatoja tunnissa

Easy Fishing Storen matojenpakkauskone on ainoa laatuaan Suomessa.

Heikki ja Kirsi Sarinin perheyritys on tuonut maahan hollantilaisia onkimatoja jo vuodesta 2006 lähtien. Nyt niiden menekki on kasvanut sellaisiin mittoihin, että pakkaaminen kannatti koneellistaa.

– Viime kesänä parhaimpaan sesonkiaikaan meiltä ostettiin 800 kiloa onkimatoja viikossa. Nyt kun meillä on kone käytössä, toivotaan että määrä vielä tuplaantuu, Heikki Sarin sanoo.

Pienesti liikkeelle

Sarinit toimittavat onkimatoja muun muassa Motonetin, Rustan ja Puuilon myymälöihin sekä tarvikekeskuksiin ja yksityisille kauppiaille.

– Aikoinaan ostin matoja kotimaiselta tukkurilta, mutta hän alkoi nostaa hintaa aivan liikaa. Tiesin, että Hollannissa oli tuotantoa, joten otin yhteyttä sinne.

Kun ensimmäinen 50 kilon erä saapui perille, pariskunnalle tuli miettimisen paikka.

– Ajateltiin, että mihin ihmeeseen ne saadaan hukattua. Asiakkaat piti etsiä ja Heikki kiersi purkkien kanssa niitä esittelemässä. Noin kymmenen vuoden ajan kauppa on sitten käynyt ja kasvaa koko ajan, Kirsi Sarin kertoo.

Omakotitalon arvoinen

Kantolan liikkeen perällä olevan koneen hintaa Sarinit eivät kerro.

– Sanotaan, että ihan hienon omakotitalon sillä rahalla saisi. Teimme laskelmia siitä, mitä ylimääräisten käsien palkkaaminen tulisi maksamaan, ja tulimme siihen tulokseen, että investointi kannattaa, Heikki Sarin toteaa.

Onkimadot tulevat Hollannista viiden kilon multasäkeissä. Säkin sisällys levitetään linjastolle, joka ensin puhdistaa madot mullasta, punnitsee niistä 50 gramman satsin ja pakkaa sen mullalla täytettyihin purkkeihin. Yhdessä purkissa on 40-45 matoa.

Hehkuvia lieroja

Liikkeen tuotteisiin kuuluu myös BrightBait, joka on fluoresoivan vihreä onkimato. Mato on sama, mutta loistaa vihreän ja keltaisen sävyjä ruotsalaisessa yliopistossa kehitetyn menetelmän ansiosta.

– He halusivat myydä patentin meille. Madoille syötetään väriravinnetta, joka värjää ne vuorokaudessa. Ravinne on tieteellisesti tutkittu, eikä vahingoita millään tavalla matoja eikä ympäristöä, Heikki Sarin vakuuttaa.

Koneen käyttö on aloitettu rauhallisesti, mutta parhaimmillaan sillä on mahdollista pakata 1800 purkkia tunnissa.

Kauppiaat lupaavat matojen pysyvän virkeinä pakkauksessa ainakin neljä viikkoa.

– Madot tulee säilyttää jääkaapissa. Paras lämpötila on kahdeksan astetta, mutta kuudessakin asteessa ne pärjäävät ihan mainiosti.