Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mihin silloin lähdetään, kun pää pitäisi saada vaihtoon? – Huippuammattilaiset ohjaavat nuoria Kino Wanhakopin elokuvassa

Bussin kyltissä lukee Hauho, mutta kysymysmerkillä varustettuna. Minne kyyti vie, se selviää elokuvassa, jota kuvattiin viime perjantaina Hämeenlinnan linja-autoasemalla.

Päämääränpää on Kino Wanhakopin elokuvatuotanto, jossa hyväntekeväisyysjärjestö Hämeen Mokian työkokeilussa olevat hämeenlinnalaisnuoret työskentelevät yhdessä ammattilaisten kanssa.

Osaavaa porukkaa

Käsikirjoitusta ja tuotantosuunnittelua ovat yhdessä nuorten kanssa tehneet näyttelijä Kirsi-Kaisa Sinisalo ja ohjaaja Sakari Kirjavainen.

Idea elokuvalle syntyi, kun kaksikko oli pitämässä kuunnelmatyöpajaa Hauholla.

– Mokian hienot resurssit ja osaava porukka tekivät meihin vaikutuksen. Ajattelimme, että miksei tehtäisi lyhytelokuvaa. Saimme tukea monelta taholta ja tässä sitä ollaan, Sinisalo sanoo.

Produktiota on valmisteltu tekemällä draamaharjoitteita ja havainnoimalla ympäristöä. Tarina on syntynyt nuorten ideoiden perusteella.

– Saken kanssa on kirjoitettu dialogia. Ekana kuvauspäivänä oli taianomainen tunnelma Saajan tallilla Kastanja-hevosen kanssa. Kaikki ovat lämpimästi ja innostuneesti mukana, Sinisalo kehuu.

Harvinainen tilaisuus

Linja-autoaseman kuvauksissa jokainen roolihenkilö kanniskeli alkukantaisen naamion näköisiä vehkeitä.

– Ne ovat hammaslääkärin harjoituspäitä. Niiden merkitystä en kerro, se selviää sitten elokuvan aikana, Jyri Jatuli virnistää.

Kuvauksia ovat edeltäneet monet tiimipalaverit ja inspiraatiota on myös haettu taidenäyttelystä. Jatulilla hommia riittää, sillä varsinaisessa elokuvassa esiintymisen lisäksi hän on kuvaamassa tuotannosta dokumenttia.

– Onhan tämä uniikkia, harvoin pääsee amatööri tämmöistä tekemään.

Uutta oppia alalta

Kun näyttelijät nousevat elokuvassa linja-autoon, Sora Hahkalalla ja Jonne Soinisella on bussin oven edessä lyhyt kohtaus, joka kuvataan moneen kertaan eri kulmista.

– Onhan tämä mielenkiintoinen ja uusi kokemus. Saamme ohjeet, kuinka tehdään ja sitten tehdään. Voi olla, että tältä alalta voisi joku urakin löytyä, Soininen tuumaa.

Elokuvan juonta on näyttelijöiden mielestä hiukan vaikea kuvailla.

– Minusta se kertoo menneisyyden jättämisestä taakse. Kokemus on ollut jo tähän mennessä hieno ja olen oppinut paljon uutta alalta, Hahkala sanoo.

Ihan oikea produktio

Kuvauksissa on mukana myös Mokian toiminnanjohtaja Jouni Heinonen, joka ei peittele tyytyväisyyttään, kun ainutlaatuinen projekti on edennyt kuvausvaiheeseen.

– On hienoa, kun työkokeilijat pääsevät näkemään kaiken elokuvantekoon liittyvän taustatyön. Tämä on ihan oikea produktio, eikä mitään leikkiä. Eikä tämä tähän jää, hän lupaa.

Hammaslääkärien harjoituspäät ovat tietenkin peräisin Mokian sairaalatarvikkeiden kierrätyskeskuksesta.

– Siellä meillä on näitä varastossa rullakollinen.

Elokuva ilman rajoja

Ohjaaja Sakari Kirjavainen kutsuu tarinan linja-autoa taikamatoksi, jolla tehdään tärkeä siirtymäriitti.

– Elokuva kertoo erilaisista ihmisistä, jotka ovat tulleet elämässään siihen tulokseen, että täytyy vaihtaa päätä. Sitä sitten lähdetään toimittamaan, hän kuvailee.

Kirjavainen on ohjannut niin näytelmiä kuin elokuviakin, mutta Mokian hankkeen hän kokee aivan erityisenä.

– Isoissa ja kaupallisissa produktioissa päälle painavat monenlaiset paineet aikatauluista markkinointiin. Tämän jutun tekeminen on ollut hirveän hauskaa, luovaa ja rajoituksetonta.