Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö ehdokasta, jota äänestää eduskuntavaaleissa? Kokeile meidän vaalikonetta!

Paikallista porinaa: Millainen voisi olla dokumenttisarja Politiikka-Hämeenlinna? – Polkupyöräilyn kohtalo Hämeenlinnassa olisi ainakin yhden jakson väärtti

Olen täysin koukussa Politiikka-Suomi -nimiseen dokumenttisarjaan. Seuraan sarjaa vanhanaikaisesti esitysjärjestyksessä ja ehkä osittain senkin takia jokainen jakso kolahtaa ja koskettaa todella vahvasti.

Sarjassa tulee haastateltavaksi ainakin yksi hämeenlinnalainen keskeinen nykyinen poliittinen vaikuttaja.

Aineksia moneen jaksoon

Väkevien katsomiskokemusten lomassa mielessäni alkoi pyöriä ajatus, millainen voisi olla sarja Politiikka-Hämeenlinna tai Poliitikkojen Hämeenlinna. Ja kiinnostaisiko se kuntalaisia?

Oma kunnallispoliittinen muistini ulottuu vain reilun kahdenkymmenen vuoden taakse. Silti voin sanoa, että tiedän ja muistan, millaista oli Hämeenlinnan seudun kunnallispolitiikka ennen PARAS-hanketta ja PARAS-hankkeen aikana. Ja niistä saisi kyllä mahtavat muistelot.

Siitä eteenpäin sarjan jaksojen nimet voisivat olla Kuntaliitoksen aika eli Tuleeko kaupunginosa vai Pitäjä. Sitä seuraisi Innopark-aika tai Johdannaissotku, sitten Sunny Car Center-aika eli Kaatuva autotalo, Riitelevä valtuusto ja Kohti sovintoa nimiset jaksot. Myös Parkkitalon tarina tarvitsisi oman jakson.

Tällä hetkellä näyttää siltä että myös Minä poljen, sinä ohjaat eli polkupyöräilyn kohtalo Hämeenlinnassa olisi yhden jakson väärtti. Sosiaali- ja terveyspalvelujen siirryttyä hyvinvointialueille tilannetta muisteltaisiin jaksossa Entäs nyt Hämeenlinna.

Tästä eteenpäin menisikin sitten ennustamisen puolelle.

Mikä ihmeen PARAS-hanke?

Jaa, että mikä oli PARAS-hanke? Se oli kunta- ja palvelurakenneuudistuksena tulevien hyvinvointialueiden isotäti.

PARAS-hankkeen juuret ja perusta olivat samassa ideassa, että toimintoja pitää yhdistää suuremmiksi kokonaisuuksiksi palvelujen parantamismielessä.

Riitaa tuli siitä, missä määrin on kyse kuntaliitoksista ja missä määrin palvelujen tuottamisen yhdistämisestä. Hämeenlinnan seudulla 2009 toteutettu kuntaliitos on yksi hankkeen aikana toteutetuista kuntaliitoksista.

Hanketta edeltävänä aikana seudullinen yhteistyö oli vielä niin uusi käsite, että virkamies saattoi hyvinkin kysyä, onko seutukokousten ja yhteistyön suunnittelu edes laillista toimintaa.