Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuukauden pohjoismainen: Ruotsalaisen Aniaran teemat ovat viiltävän ajankohtaisia – Avaruudessa ajelehtiessa myös mieli joutuu tuuliajolle

Elokuva esitetään Museo Militariassa maanantaina osana Svenska Veckan -teemaviikkoa.

Ruotsalainen scifi-elokuva Aniara (2018) syntyi 1956 julkaistun Harry Martinsonin kulttirunoelman pohjalta. Pella Kagermanin ja Hugo Liljan yhdessä ohjaama ja kansainvälisesti menestynyt elokuva esitetään osana Svenska Veckan -teemaviikkoa.

Tuuliajolla avaruudessa

Maapallo on saastunut. Loistoristeilijää tai suurhotellia muistuttava luksusalus Aniara kuljettaa ihmisiä turvaan Marsiin.

Matkalla sattuu onnettomuus, ja viiden päivän mittaiseksi suunniteltu matka muuttuu vuosiksi ja vuosikymmeniksi. Aluksi matkaajia lohduttaa tietokoneen virtuaalimuisti, mutta sen kadottua monen mieli joutuu tuuliajolle.

Syvästi filosofinen elokuva

Aniara kuvaa teknologiasta ja luonnosta riippuvaisten ihmisten yhteisöä ja yksilöitä sen irrationaalisina osina. Avaruusmiljöö on luotu vähäisin rakennelmin ja efektein. Lavastus luottaa onnistuneesti valoon ja katsojan mielikuvitukseen.

Virtuaalitietokonetta hoitavassa Mimarobenissa (Emelie Garbers) on häivähdys Alfonso Cuarónin Gravityn kosmista yksinäisyyttä.

Kuvauksessa ja valaistuksessa on hetkittäin havaittavissa ripaus Stanley Kubrickin Avaruusseikkailu 2001:n kauneutta.

Tunnelmassa ja muistojen merkityksen käsittelyssä aistii piirteitä Andrei Tarkovskin Solariksesta. Silti Aniara on selvästi omanlaisensa: realistinen, naisnäkökulmainen ja syvästi filosofinen.

Ihmismieli heikoin lenkki

Dystooppisesta pohjavireestä huolimatta Aniaran tulevaisuuskuvassa on paljon positiivista. Teknologia on mahdollistanut matkaajille helpot avaruuslennot, ja ravintoa tuotetaan laboratoriossa.

Heikoin lenkki onkin ihmismieli. Säilyvätkö hyvät muistot? Syntyykö uusia toiveita ja unelmia, syntyykö rakkautta ja läheisyyttä vai torjuntaa ja välttelyä? Vai kumpuaako pintaan toivottomuus?

Teemat osuvan ajankohtaisia

Ohjaaja Pella Kagerman kertoo nuorena lukeneensa Martinsonin runoelmaa sairaalle tädilleen ja ihastuneensa siihen. Kiinteä suhde alkuperäisteokseen näkyy elokuvassa, jonka teemat ovat viiltävän ajankohtaisia.

Mitä maapallo kestää? Mihin tekniikka pystyy? Miten ihmisen mieltä ohjaillaan? Mikä on koneen ja ihmisen riippuvuussuhde? Kuka päättää elämästä ja kuolemasta? Mitä voimme tehdä pelastaaksemme planeettamme?

Aniara kertoo Mimarobenin henkilökohtaisen tarinan mutta tutkii samalla myös eristyksiin joutuneen yhteisön inhimillistä toimintaa. Jokainen voi ammentaa elokuvasta itselleen sen, mikä eniten koskettaa.

Svenska Veckan/Kuukauden pohjoismainen: Aniara (Ruotsi/Tanska/USA 2018). Museo Militaria ma 1.11. kello 18. Liput 7 € Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi tai ovelta 6 € esityspäivänä 17.45 alkaen.