Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hämeenlinna ei kaipaa enää kulttuurin imagotappioita – Linnajazz täytyy pelastaa, mutta yhdistyksenkin on hyvä katsoa peiliin

Parisen viikkoa sitten Hämeenlinnan soitannollinen kerho tiedotti, että sen järjestämän Linnajazzin jatko näyttää mahdottomalta, ellei kaupungin tuki tapahtumalle nouse.

Rakenteet ovat ryskyneet viime vuosina kulttuurin kentällä.

Tuoreessa muistissa ovat vaikkapa kaupunginorkesterin lakkautus, Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön mahalasku ja Hämeenlinnan teatterin muuttuminen tuotantotaloksi.

Syistä ja seurauksista voidaan väitellä loputtomiin. Ajat ovat kovat ja raha tiukassa, mutta Hämeenlinna ei kaipaa enää yhtään kulttuurin imagotappiota lisää.

Yhteisöllinen kokemus

Vaimo sen yhtenä aamuna sanoi: Linnajazz on Hämeenlinnan hymynaama.

Linnanpuiston ilmaiskonsertista on tullut yksi kesän kohokohdista ja kaupunkilaisten oma leppoisa kansanjuhla.

Siitä puuttuvat monet festivaalien ikävät lieveilmiöt ja sen luoma yhteisöllisyyden kokemus on merkittävä.

Tapahtuman tunnelman ja onnistumisen juju on ilmaisuudessa ja talkoohengessä, mutta myös paikallisissa esiintyjissä.

Sen muuttaminen markkinavetoiseksi ja maksulliseksi ei ole vaihtoehto eikä mikään.

Lisää porukkaa mukaan

Kaupungin on siis pelastettava Linnajazz ensi kesäksi jaloilleen myöntämällä sille kunnollinen tuki.

Pidemmällä tähtäimellä festivaalia järjestävän yhdistyksenkin on syytä katsoa peiliin.

Vuonna 1945 perustettu Hämeenlinnan soitannollinen kerho kertoi tiedotteessaan, että festivaalia järjestävä ydinjoukko on hyvin pieni.

Nyt siis kannattaa ryhtyä satsaamaan isolla kädellä jäsenhankintaan. Tapahtuma on niin rakas monille hämeenlinnalaisille, ettei tuen haaliminen vaikka vuosittaisen jäsenmaksun avulla luulisi olevan mahdoton rasti.

Kaupunkilaisten asia

Uusien jäsenten kautta niitä auttavia käsiä saadaan ja verkostoja luodaan. Monet yhdistykset pystyvät haalimaan toiminnalleen jonkinlaista sponsoritukea, vaikka niillä ei ole tarjota murto-osaakaan Linnajazzin näkyvyydestä.

Pallo on monessa suhteessa myös meillä kaupunkilaisilla. Ämyt ja Linnajazzit ovat talkoohengestä syntyneet ja sen puutteeseen ne myös kuolevat. Annammeko me sen tapahtua?