Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Onko Hämeenlinnan taiteessa plagiaatteja vai sattumalta samanlaisia?

Plagiaatteja eli taidejäljennöksiä on maailmassa lukemattomia. Niitä löytyy musiikin ja kuva- tai veistotaiteen alueella.

Seuraavassa kerron parista sellaisesta. Meillä Hämeenlinnassa on Punaportilla aivan Hattelmalantien varressa kivestä veistetty aurinkokelloa muistuttava teos, jonka nimi on Kevät.

No, joka tapauksessa uskallan epäillä, että taiteilija on käynyt Kreikassa Samos-nimisellä saarella Pythagorion-nimisessä kylässä ja nähnyt siellä tällaisen, sanoisin jopa täsmälleen samanlaisen veistoksen, joka on kyllä todella vanha.

Teoksen ikää en osaa sanoa muuten kuin sen, että ikävuosia on 3-numeroinen, ellei jopa nelinumeroinen luku. Kylä, jossa veistos on, on nimetty kuuluisan filosofin Pythagoraan (582–496 eaa) mukaan.

Olen tämän veistoksen itse nähnyt kahdesti ja silloin ihmettelin tätä yhdennäköisyyttä.

Linnan tornit logossa

Toinen vastaava on itselleni osunut tapaus. Suunnittelin yritykselle, jossa olin toisena osakkaana, liiketunnuksen eli logon. Tämä tapahtui vuonna 1988.

Koska yhtiön nimi alkoi H:lla keksin laittaa H:n kärkiin kolmiot, jotka symboloivat liiketoimintaamme eli autokoulua. Samalla ne kuvasivat Hämeen vanhan linnan torneja ja firman kotipaikkaa.

Nyt sitten on alkanut ilmestyä vastaavia H-kirjaimia muun muassa Hämeenlinnan kaupungin tunnukseen sekä eräitten yhdistysten ynnä muden tunnuksiin.

Nyt varmaan joku luulee, että aion vaatia tekijäpalkkioita, mutta siitä ei ole pelkoa.

Onhan se hienoa, kun tavallisen meikäläisen malli kelpaa isommissakin piireissä.

Toivottavasti vaan kaupunki ei ole kauheasti maksanut tästä mallista.

Antero Pullola

Hämeenlinna