Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asunnottomien yö järjestetään sunnuntaina Hämeenlinnan keskustassa – Torstain tukitapahtumassa neuvontaa pääkirjastolla

Asunnottomien yötä vietetään 17. lokakuuta YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä ympäri Suomea. Tapahtuma muistuttaa jokaisen ihmisen oikeudesta omaan kotiin.

Hämeenlinnan tapahtuman paikkana Hämeen Mokian Kino Wanhakop Sibeliuksenkadulla.

– Asunnottomien yö on tärkeä tilaisuus, joka nostaa asiaa esille myös Hämeenlinnassa. Täällä katuasunnottomuutta on onneksi vähän. On kuitenkin ihmisiä, joille ei tahdo löytyä sopivaa asumismuotoa. Joskus omat voimat tai taidot eivät riitä asunnon ja tuen hakemiseen, kertoo A-klinikka Oy:n Hämeenlinnan asumispalvelujen palveluesimies Timo-Pekka Nilsson.

Syrjäytynyt tai syrjäytetty

Tänä vuonna Asunnottomien yön teemana on ulkopuolisuus, syrjäytyminen ja syrjäyttäminen. Tapahtuma nostaa esiin asunnottomuutta kokeneiden ja aiheen parissa työskentelevien kokemuksia.

– Ulkopuolisuus syntyy siitä, kun ihminen ei ole itse osallisena omassa elämässään, vaan kaikki sanellaan jostakin muualta. Syrjäytymiskehitys on yleensä nähtävissä jo varhaisessa vaiheessa, mutta myös yhteiskunta voi olla syrjäyttäjän roolissa, kuten vaikkapa digitaidottomien jäädessä palvelujen ulkopuolelle, A-klinikan ohjaaja Paula Meskanen valottaa teemoja.

Uusi kaupunginjohtaja avaa

Kaikille avoin tapahtuma järjestetään sunnuntaina 17.10. kello 14–20. Kino Wanhakopin tilaisuuden avaa kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen ja puheenvuoroja kuullaan muiden muassa Hyvän tahdon ruokajakeluverkoston Jari Nurmelta, sosiaalityön palvelupäällikkö Katri Pelliseltä sekä Kelan ja aikuissosiaalityön työntekijältä.

Illan musiikista vastaavat Henry´s Club Duo, Katri Pellinen ja Sosiaalineuvos-yhtye.

Samaan aikaan tilaisuuden kanssa torilla on teltta, jossa on vokkipannu kuumana. Samalla jaetaan ruokakasseja 50 ensimmäiselle, Partioaitan lahjoittamia talvitakkeja sekä hygieniatarvikkeita ja villasukkia.

Kinon ohjelma striimataan torille ja se on kaikkien katsottavissa Radio Jauhon Youtube-kanavalla.

Neuvoja asumisen haasteisiin

Asunnottomien yön tukitapahtumana järjestetään torstaina Kokemuskirjasto ja pop up -asumisneuvontaa Hämeenlinnan pääkirjastossa.

– Pop upiin voi kuka tahansa tulla kysymään erilaisista asumiseen liittyvistä asioista ja haasteista, jos vaikka itsellä tai kaverilla on ongelmia, ohjaaja Kari Jarho A-klinikalta kannustaa.

Kokemuskirjastossa on tuttuun tapaan henkilöitä, joiden kanssa voi keskustella kahden kesken 15–20 minuuttia.

Mukana on Vikto ry:n vapaaehtoisia ja työntekijöitä, A-klinikan asumispalveluiden ohjaaja ja hämeenlinnalainen diakonityöntekijä sekä vankilakierteestä toipuneita ja muita kokemusasiantuntijoita.

Iso verkosto mukana

Hämeenlinnassa Asunnottomien yön tapahtumat järjestävät yhteistyössä A-klinikka Oy:n asumispalvelut, NAL Hämeenlinnan seutu ry, Vikto ry, Walonkulman Klubitalo, Kino Wanhakop / Hämeen Mokia ry, Hämeenlinnan aikuissosiaalityö, Kela, Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan diakoniatyö, Hyvän tahdon ruokajakeluverkosto, Y-Säätiö, Hämeenlinnan asunnot, Hämeenlinnan kaupunki, Etsivä nuorisotyö Hämeenlinna sekä Naistenkartano ry:n ja Vailla vakinaista asuntoa ry:n Supernovat-hanke.

Kokemuskirjasto to 14.10. kello 14–18 ja asumisneuvonta kello 13–16 pääkirjastossa. Asunnottomien yö su 17.10. kello 14–20 Kino Wanhakopissa (Sibeliuksenkatu 11) ja torilla.