Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Anna Kolehmaisen guassimaalaukset saivat korona-aikana uusia merkityksiä – "Teokseni alkoivat näyttäytyä oudon ajan valossa"

Kolehmaisen näyttely on Paperihuoneen Grafiikanpajassa lokakuun ajan. Paperihuoneen Galleriassa on esillä Anni Honkajuuren hauskoja veistoksia, joiden taiteilija toivoo herättävän katsojissa tunteita.

Korona-aika löi leimansa Anna Kolehmaisen taiteeseen.

Hämeenlinnalaisen kuvataiteilijan Etäisyyksiä-näyttely avautui Galleria Paperihuoneen Grafiikanpajassa perjantaina.

– Aloin suunnitella tätä näyttelyä viime syksynä. Osa töistä oli jo pitkällä työn alla, mutta puolentoista vuoden eristys vaikutti siten, että teokset alkoivat näyttäytyä oudon ajan valossa.

Esillä on seitsemän värikästä guassityötä, jotka ovat syntyneet väriteoriaharjoitusten sivutuotteena.

– Tein vapaita sommitelmia sävykokeiluista ja työt syntyivät niiden puitteissa. Niitä oli vapaata ja turvallista tehdä, kun ajattelin, etteivät ne tule mihinkään näyttelyyn.

Etäisyydet saivat uusia merkityksiä

Kuvataiteilija pohtii, että korona-aikana ihmisten väliset fyysiset ja henkiset etäisyydet korostuivat. Yhteiskunta jakautui eri kuppikuntiin ja ihmissuhteissa arvomaailmat joutuivat koetukselle.

– Kun aloin kirjoittaa Etäisyys-aiheesta, näyttelyn teema alkoi avautua.

Etäisyys oli myös positiivinen asia. Portti maailmaan -teosten lähtökohtana ovat unikuvat, joihin Kolehmainen tavoitteli kevyden ja valoisuuden kuvastoa.

– Korona-aika merkitsi sivuun jättäytymistä. Arjen pyörityksessä asioita voi unohtua. Kun niitä katselee etäämmältä, näkee kirkkaammin.

Yhteys todellisuuteen tärkeää

Kolehmainen on yksi Paperihuoneen jäsentaiteilijoista. Tällä hetkellä hän työskentelee pajalla kolmena päivänä viikossa.

– Kaikki linkittyy ajatusmaailmoiden eriytymiseen, vaikka tämä on kuitenkin yhteinen maailma. On tärkeää säilyttää yhteys vallitsevaan todellisuuteen ja tehdä jotain konkreettista, vaikka hoitaa puutarhaa tai mennä kävelylle, että pysyy tässä maailmassa. Sitäkin kautta voi noita kuvia tulkita.

Hermoradat ja aivotoiminta taipuivat veistosten muotoon

Paperihuoneen Galleriassa on puolestaan esillä hämeenlinnalaisen Anni Honkajuuren näyttely Think! – ajattelemisen vaikeudesta.

Honkajuuren pellavapaperiposliinista valmistetut veistokset tuovat mieleen aivot tai hermoverkot.

Veistosten lähtökohtina ovat olleet mielikuvat hermosolujen toiminnasta, ajattelusta ja viestien kulkemisesta aivoissa.

Jokaisella on yksilöllinen tapa ajatella ja käsittää asioita:

– Uteliaisuus ympäröivää maailmaa kohtaan pitää mielemme avoimena, joustavana ja kehittyvänä, Honkajuuri pohtii tiedotteessa.

Näyttelyn teokset ovat syntyneet viime keväänä. Taiteilija tutki samalla pellavaposliinisaven ominaisuuksia löytääkseen uusia tekemisen tapoja.

– Tavoitteena oli myös tehdä hauskan näköisiä veistoksia, jotka herättäisivät katsojassa tunteita.

Anna Kolehmaisen ja Anni Honkajuuren näyttelyt Galleria Paperihuoneessa (Arvi Kariston katu 9) 1.–30.10. Avoinna ti–pe kello 13–18 ja la kello 12–16.