Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paikallista porinaa: Voiko terveysasemia ja liikenneympyrän sisärakenteita verrata toisiinsa?

Tasa-arvoinen kohtelu on hyvä ja kaunis periaate ja siihen pyritään myös kunnallishallinnossa.

Tasa-arvoinen kohtelu voi kuitenkin olla myös kehityksen jarru ja johtaa pahimmillaan suurempaan epätasa-arvoon.

Hämeenlinnan kaupungin osalta tasa-arvoisuudesta puhutaan tällä hetkellä erityisesti kantakaupungin terveysasemien ja myös pitäjien liikenneympyröiden osalta.

Kantakaupungissa Ojoisten ja Idänpään terveysasemien toimintojen siirtoa Viipurintien pääterveysasemalle perustellaan terveyspalvelujen tasa-arvoisuudella. Saman pääterveysaseman nähdään paremmin tarjoavan samantasoiset ja laadukkaat palvelut tasaveroisesti.

Toisaalta Ojoisten ja Idänpään asukkaat kokevat, että palvelun saavutettavuus heikkenee ja että he joutuvat eriarvoiseen asemaan keskemmällä kaupungissa asuviin nähden.

Tasa-arvoisuus on siis ikään kuin kauneuskin, katsojan silmässä.

Tasa-arvoinen kohtelu tärkeää

Pitäjien liikenneympyräkeskustelussa kärki on kohdistunut ympyrän sisällä oleviin rakennelmiin.

Jos yhdessä pitäjässä, kuten Kalvolassa, paikallinen yritys on kustantanut ympyrään taiteellisen sisällön, niin pitäisikö myös Lammilla toimia näin ja paikallisten yritysten kustantaa ympyrän sisältö, taiteellinen tai vähemmän taiteellinen.

Jos tätä liikenneympyrän sisältöön liittyvää tasa-arvoperiaatetta sovelletaan terveysasemiin, niin edellyttäisikö aikoinaan tapahtunut Tuuloksen terveysaseman toiminnan lakkaaminen sitä, että myös kaikkien muiden paikallisten terveysasemien toiminnot pitäisi siirtää isompaan yksikköön.

Voiko terveysasemia ja liikenneympyrän sisärakenteita verrata toisiinsa?

Ei voi, sillä terveysasema tarkoittaa välttämättömiä palveluja ja liikenneympyrän sisältö on paitsi turvallisuuteen niin erityisesti viihtyvyyteen ja sitä kautta elinvoimaan liittyvä asia.

Isojen uudisrakennusten osalta kaupunki toteuttaa prosenttitaideperiaatetta eli rakennuskustannuksia kohdistetaan taidehankintoihin yhden prosentin verran.

Myös uudisrakennusten taideprosentti on viihtyvyyteen ja elinvoimaan liittyvä asia. Liikenneympyrän sisältötaide ja uudisrakennusten taideprosentti ovat siten samalla viivalla ja niitä voidaan tarkastella tasa-arvon näkökulmasta. Tasa-arvoinen kohtelu.