Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palmiassa oppilaiden palaute kouluruoasta otetaan huomioon – Reseptien suunnittelussa on yksi iso haaste

Oppilaat pääsevät vaikuttamaan kouluruokaan jo suunnitteluvaiheessa. Kasvisruokiin kehitellään parhaillaan uusia vaihtoehtoja.

Hämeenlinnan Yhteiskoulun yläkoululaiset harmittelivat (KU 22.9.), että kasvisruoka on mautonta ja usein aika samankaltaista, eikä soija-allergisille ollut oikein kunnollista kasvisvaihtoehtoa soija-päivinä.

Palmia toimittaa kouluruoat useimpiin Hämeenlinnan kouluihin.

Miten suhtaudut tähän palautteeseen kasvisruoasta, toimialajohtaja Satu Grönlund Palmiasta?

– Ehdottomasti kiitän, ja toivon, että saamme tarkempaa tietoa siitä, mitä pitää parantaa, jotta pystymme siihen vaikuttamaan. Meillä on 36 kasvisruokalajia, joista yhdeksässä on soijaa, kuudessa se on pääproteiinin lähteenä. Soija-allergisten kohdalla jäin miettimään, että jatkossa meidän tulee pohtia ruokien sijoittamista kuuden viikon ruokalistalle tarkemmin, jotta soijan esiintyvyydet eivät keräänny.

Millaisissa raameissa kouluruoat suunnitellaan?

– Lähtökohtana ovat kouluruokasuositukset, ruoassa pitää esimerkiksi olla tietty määrä proteiinia. Kun otamme uusia reseptejä käyttöön, koemaistatamme ne kouluissa, joten oppilaat pääsevät vaikuttamaan, mitä listalle tulee.

Mikä on kasvisruokien osuus kouluruoasta?

– Noin 8–18 prosenttia, se vaihtelee eri kunnissa. Pääkaupunkiseudulla kasvisruokia syödään enemmän.

Miten kasvisruokareseptejä kehitetään?

– Meillä on viimeiset kaksi vuotta ollut meneillään mittava kasvisruokaprojekti. Haemme makumaailmoja, jotka miellyttävät useita. Esimerkiksi butter chickenistä kehitetty intialainen tofu on saanut koemaistelussa hyviä arvioita. Tuotekehittely ottaa aikansa ja kuuntelemme myös asiakaspalautteita.

Mikä on reseptien kehittämisessä suurin haaste?

– Suurin vaikeus on siinä, että ruoan pitää miellyttää suurta joukkoa. Eksoottisten ja neutraalien ruokalajien väliltä pitää löytää kultainen keskitie.

Millä soija voidaan korvata?

– Vaihtoehtoina ovat eri kasvisproteiinit, muun muassa mifu, härkäpapu, quorn, eggie ja erilaisett pavut, linssit ja hernerouheet. Näitä kaikkia meillä onkin myös jo nykyisellään kasvisruuissa kasvisproteiinin lähteenä.

Onko kaupungille tullut palautetta kouluruoasta, ja jos, niin millaista, ateriapalveluasiantuntija Juho-Jussi Hyvärinen Hämeenlinnan kaupungilta?

– Saamme säännöllisesti palautetta, niin rakentavaa, kuin positiivistakin. Erityisesti kasvisruokiin kohdistunutta palautetta ei ole viime aikoina tietoomme tullut.

Miten kaupunki reagoi palautteisiin?

– Ateriapalveluiden tuottaja vastaa, että kaikki palautteet käsitellään säännöllisesti yhteistyössä tilaajan kanssa. Käsittelemme toiminnan korjaamista vaativat palautteet välittömästi ja kehitämme toimintaa yhdessä saadun palautteen pohjalta.