Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutta seurakuntatalon paikkaa etsitään avoimin mielin – Tutkittu jopa mahdollisuutta muuttaa linja-autoasemalle

Loppusuoralla on todennäköisesti kolme vahvaa ehdokasta: Poltinaho, Rauhankatu ja Ykköskortteli.

Loppusuoralla on todennäköisesti kolme vahvaa ehdokasta: Poltinaho, Rauhankatu ja Ykköskortteli.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta etsii kuumeisesti ratkaisua tilaongelmaan.

Hämeenlinnan seurakuntayhtymän tilatyöryhmän tuoreesta väliraportista käy ilmi, että kartoitettuja tiloja on paljon.

Jatkoon ovat päässeet seuraavat kohteet: Poltinahon seurakuntatalo, Keskusseurakuntatalo Rauhankadulla, Ykköskortteli, Kaupungintalo, Lääninhallitus ja Hämeensaari.

Kahden toimipisteen paikoista jatkoon selvisivät Poltinahon seurakuntatalo niin, että toinen kokoontumistila olisi myös keskustassa ja linja-autoasema, jonka ympärille mahdollisesti saisi uudisrakennuksia.

Ratkaisu joulukuussa

Tilatyöryhmä on tutustunut myös nykyiseen terveyskeskukseen, keskuskouluun ja Asemanrannan liike- ja toimistotaloon sekä Hallituskatu 10:n kiinteistöön. Nämä kohteet eivät ole jatkoselvitettävien listalla.

– Tärkeää koko suunnittelussa on se, missä pystymme meille tärkeät toiminnot tekemään kaikista parhaiten, sanoo tilatyöryhmän puheenjohtaja Riitta Hietanen.

Ryhmän raportista selviää, että kartoitetuista tiloista valitaan vielä 2–4 vaihtoehtoa, joiden aikataulua ja kustannuksia selvitetään tarkemmin.

Tavoitteena on, että ratkaisu voitaisiin tehdä yhteisessä kirkkovaltuustossa joulukuussa.

Rauhankadulle kaavamuutos

Poltinahon seurakuntatalosta on valmiit alustavat suunnitelmat. Nykyinen kiinteistö on oma, samoin tontti. Siinä kaava sitoo nykyisen kaltaiseen toimintaan ja kustannusarvio on 13–15 miljoonaa euroa.

Myös sisäilmaongelmaiseksi todettu Rauhankadun kiinteistö ja tontti ovat seurakunnan. Kaavamuutokselle paikalle voisi rakentaa 3500 kerrosneliötä lisää. Kaavamuutos on pantu jo vireille.

– Jos haluamme sinne, pitää tilaa saada lisää.

Muissa vaihtoehdoissa seurakunta ei omista kiinteistöjä eikä tontteja. Kaikissa kohteissa on mahdollista saada yhtä paljon tilaa kuin Rauhankadulla on ollut, minkä lisäksi on mahdollista saada 3500 kerrosneliötä lisää.

Kaupungintalostakin neuvotellaan

Vahva vaihtoehto on myös Ykköskortteli.

– Siellä olisi mahdollista miettiä, olemmeko vuokralla tai jollakin hybridimallilla, jossa omistamme osan kiinteistöstä. Fincap tekee myös kustannuslaskelmia ja Aihio Arkkitehdit piirtää erilaisia vaihtoehtoja, Hietanen avaa.

Voiko siis päätellä, että Poltinaho, Rauhankatu ja Ykköskortteli ovat kolme vahvinta ehdokasta?

– Kyllä se varmasti näin on. Toki Kaupungintalostakin neuvotteluja käydään.

Kohtaamispaikkoja ihmisvilinään

Raportissa puhutaan paljon yhdestä tilasta. Hietasen mukaan ideaalia olisi saada seurakunta ja seurakuntayhtymä saman katon alle.

– Pitää kuitenkin muistaa, että toimimme siellä, missä ihmiset ovat, eli kerhotiloja ja sen sellaisia kyllä säilyy muuallakin.

Samaan aikaan tavoite on kuitenkin rakentaa kohtaamispaikkoja sinne, missä seurakunnan työntekijät ovat.

– Ajatus koko tilaratkaisussa on pitää mielessä seurakunnan slogan läsnä pyhässä ja arjessa. Moni ajattelee tästä asiasta tunteella tai numeroilla, mutta itse puheenjohtajana haluan korostaa sitä, että voisimme ajatella myös laadullisia mittareita päätöksenteossa.

Kustannusarviota ei vielä ole kuin kolmen vuoden takaisesta Poltinahon uudesta seurakuntatalosta.