Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö ehdokasta, jota äänestää eduskuntavaaleissa? Kokeile meidän vaalikonetta!

Islantilaisvillapaitoihin hurahtanut Pirita Mäntytörmä osallistui Iittalan juhlavuoden kilpailuun – Hauska pipoluomus toi menestystä kisassa

Iittalalainen perheenäiti Pirita Mäntytörmä haaveili pitkään islantilaisesta villapaidasta. Vihdoin viime talvena hän tarttui puikkoihin oma tekemä paita mielessään.

– Olen kyllä sukkia ja muuta pientä neulonut aikaisemminkin, mutta kun kaverini teki islantilaispaitoja, kävin hakemassa itsekin langat sitä varten. Paita tulikin valmiiksi viikossa, kun sitä oli niin ihana tehdä, hän nauraa.

Ensimmäisen mallin Mäntytörmä neuloi ohjeen mukaan, sen jälkeen hän on soveltanut väriyhdistelmiä ja kuvioita oman mielen mukaan.

– Olen aika musta-valkoinen tyyppi, mutta paidoissa on värejä ja kuvioita, hän sanoo.

Nyt paitoja on valmistunut jo yhdeksän, ja oma perhe on luonnollisesti saanut niistä nauttia ensimmäisenä. Toista luokkaa Iittalassa käyvä Aini-tytär valitsi itse värit omaan paitaansa. Värikkyyden hyviä puolia on sekin, että asu huomataan hyvin liikenteessä.

Islantilaispaidassa tarkenee

Sataprosenttisesta lampaanvillasta tehty islantilaispaita on Mäntytörmän mukaan niin lämmin, että edes talvella sen päällä ei tarvita takkia. Alle kuitenkin kannattaa kuitenkin laittaa jotain tuulenpitävää.

– Pahimmilla 30 asteen pakkasillakaan ei ollut kylmä, vaikka olen vilukissa. Ja tämä on niin mukava päällä, joustava ja hengittävä, hän kehuu.

Lampaanvillalankoja ei Mäntytörmän mukaan ole aina helposti saatavissa, mutta Lasimäellä siitäkään asiasta ei ole huolta.

– Onneksi Lasimäellä on Linnanrouva, sinne kannoin kaikki rahani, kun innostuin neulomisesta.

Neulekilpailuun hauskalla idealla

Tänä vuonna Mäntytörmä osallistui myös Iittalan juhlavuoden neulekilpailuun. Siinä hän tuli toiseksi päähineellä, jossa kuvataan hauskalla tavalla lasinpuhallusta.

– Aini tilasi minulta pupupipon, harmaan ja mustan värisen. Samaan aikaan törmäsin anopin värjäämiin lankoihin, ja joku oli laittanut minulle linkin neulekilpailusta. En ensin aikonut osallistua, mutta sitten ajattelin, että harmaa näyttää ihan lasilta ja puput liittyvät naivismiin, hän kertoo.

Pipoon Mäntytörmä neuloi myös värillisiä numeroita, jotka kertovat Lasimäen maantieteelliset koordinaatit. Pipon ohjeet löytyvät iittalavillage.fi-nettisivuilta.