Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hämeenlinnalaiselle Action Factorylle korona oli liikaa – Suomen suurin pakohuonekeskittymä on nyt purettu, mutta pelaamaan pääsee etänä

Action Factory lopetti toimintansa Virvelintiellä, mutta firma ei. Pelastus löytyi etäpeleistä.

Action Factoryn toiminta on loppunut Virvelintiellä Hämeenlinnassa.

Stemman vanhassa kiinteistössä oli vuosia toimintapuisto ja lukuisia pakohuoneita, parhaimmillaan yhdeksän erilaista. Sitä ennen yritys pyöri Asemanrannassa vanhassa Saarioisten kiinteistössä.

Suomen tilausaktiviteettien yrittäjä Lasse Pakarinen sanoo, että syy fyysisien toimitilan lopettamiseen oli kyllästyminen koronarajoituksiin, jotka tekivät toiminnasta kannattamatonta.

– Se oli sellaista pelleilyä. Varauskirjat näyttivät hyviltä, mutta sitten tuli aina rajoituksia, ja kaikki varatut tapahtumat peruttiin.

Pakarisen mukaan rajoitusten kiristäminen ja höllentäminen jatkuvalla syötöllä on ollut hyvin vahingollista tapahtuma-alalle. Esimerkiksi pelihuoneisiin tehdään varaus 1–3 kuukautta etukäteen. Siinä ajassa tilanne oli jo monesti muuttunut ja varaukset peruttu.

“Nöyryyttävää hakea tukia”

Yrittäjän mukaan fyysinen tila ja sen juoksevat kulut olivat kiviriippa. Liikevaihdosta kuitenkin vain pieni osa on tullut Action Factorysta.

– Ajattelin, että on kiva tuoda aktiviteetit lähelle hämeenlinnalaisia. Nyt tätä palvelua ei enää ole, vaan aktiviteetteja voi tilata kotiin tai erilaisiin tilaisuuksiin ympäri Suomea.

Pakarisella kävi myös surkea tuuri. Hän solmi tiloista uuden 2,5 vuoden vuokrasopimuksen kuukausi ennen koronan puhkeamista.

– Kaikki osui huonosti. Lisäksi teen bisnestä humanistisesti ja se on huono juttu. En vain pysty pyörittämään yritystä pelkkä rahankiilto silmissä, vaikka pitäisi.

Pakarinen on saanut koronatukia, mutta hän pitää niiden hakemista nöyryyttävänä.

– Missään tapauksessa ei pitäisi joutua sellaiseen tilanteeseen, että pitää hakea tukia. Toisekseen hakujärjestelmä on ollut naurettava. Vieläkään viranomaiset eivät ymmärrä, millainen isku tämä on ollut tapahtuma-alalle, johon mekin kuulumme.

Etäpelien kehittäminen kannatti

Yritystoimintaa Pakarinen ei laita pussiin vaan jatkaa tilattavien aktiviteettien parissa. Koronan aikana hän suunnitteli työntekijänsä kanssa etäpelejä, jotka ovat olleet suosittuja.

– Käytimme niiden kehittelyyn satoja tunteja ja se kannatti. Kysyntä on yllättänyt positiivisesti.

Yrittäjä ajatteli, että etäpelit kiinnostaisivat esimerkiksi pikkujouluaikana, mutta kiinnostusta on ollut hyvin muinakin vuodenaikoina.

Kantolaan avataan syksyllä aikuisten toimintapuisto Hämpton. Vaikuttiko tämä lopetuspäätökseen?

– Ei vaikuttanut. Olen ollut mukana Hämptonin suunnittelussa, mutta en lähtenyt siihen täysipainoisesti mukaan. Teemme yhteistyötä.