Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kerrostalopiha muuttui Hämeenlinnassa harmaasta kurjuudesta upeaksi kasvisaarekkeeksi – Voisiko tällainen pihakulttuuri yleistyä Suomessa?

Viherrakentaja-puutarhuri Maria Aholaa loihti Hämeenlinnaan viherpihan keskelle betoniviidakkoa, jota ei tänä kesänä tarvinnut kastella kertaakaan.

Betoniviidakon keskelle, kerrostalon asfalttipihaan voi loihtia upean ja viihtyisän kasvikeitaan.

Sen on todistanut viherrakentaja-puutarhuri Maria Ahola, joka suunnitteli Hämeenlinnan Hallituskadulla sijaitsevan kerrostalon sisäpihalle lukuisten havupuiden ja pensaiden, köynnösten sekä kukkien vihersaarekkeen.

Idea pihaan lähti siitä, kun taloyhtiön hallituksen Jouko Ushanov oli kiinnittänyt huomiota samassa talossa sijaitsevan ravintolan istutuksiin, jotka paljastuivat Aholan kätten jäljiksi.

Pian Ahola sai kutsun tapaamaan taloyhtiön väkeä ja suunnittelemaan kerrostalopihan vihreää vallankumousta.

Ohjeiksi annettiin vain se, että pyykinkuivaus- ja tamppaustelineet oli alueelta löydyttävä, eikä piha kaipaa nurmikkoa.

Näyttävä myös talvella

Lepaan ammattikorkeakoulusta vuonna 2014 valmistuneelle ja Tuuloksessa asuvalle Aholalle suunnittelutyö oli hänen ensimmäisen taloyhtiön yhteispihakohde. Hän oli aiemmin suunnitellut omakotitalojen ja rivitalojen takapihoja.

Uuden edessä ”puutarhurin luovuus pääsi valloilleen”.

– Käytin paljon monenlaisia havuja, joissa on eri värejä ja tekstuureja. Myös lehtipensaista löytyy erilaisia värejä. Ajatuksena oli, että piha olisi keväästä syksyyn, osin talvellakin näyttävän näköinen.

Aholan lisäksi viherpihaa olivat rakentamassa Konetyö Tasanko ja MV-maalaus.

Ilman kastelua koko kesän?

Ushanov on erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Hän ihmettelee, ettei kasveja tarvinnut kastella kertaakaan tänä kuumana kesänä.

Se on Aholan mukaan mahdollista, jos maapohja rakennetaan huolella ja kasveilla on riittävä multakerros. Kahtena ensimmäisenä kesänä kasveja täytyy kastella huolella.

– Lorotin niille kerran viikossa kahdesta kolmeen tuntia vettä kerralla. Kun vesi imeytyy syvälle maahan, juuristo hakeutuu myös syvälle. Siellä vesikin on kuivana aikana.

Kasveja ympäröi myös veden haihtumista ehkäisevä kuorikate.

Samassa pihassa varjoa ja paahdetta

Tärkeää on tietenkin myös valita oikeat lajit kullekin kohteelle muun muassa valoisuuden mukaan.

– Osa pihasta on varjossa koko päivän, osa taas auringossa. Sisäpiha on aika kuuma, talojen välissä oleva pätsi, Ahola kertoo.

Varjoon Ahola istutti muun muassa jaloangervoa, hopeatäpläpeippiä, marjakuusia, hemlokkia, tuijia, ja serbiankuusta. Paahteisessa osassa pärjäävät puolestaan hopeakuusi, happomarjat, tuivio, laakakataja, koristetyrni, koristeomenapuu, kärhöt, säleikkövilliviini ja ruusut.

Kokonaislajimäärää Ahola ei muista, mutta kasvien hinnaksi tuli 3000–4000 euroa.

Nurmikko vie aikaa ja rahaa

Aholalla on tällä hetkellä taloyhtiön kanssa sopimus kahdesta hoitotunnista kuukaudessa, mutta niin paljon aikaa piha ei häneltä enää vie.

– Ihmiset eivät ymmärrä, kuinka paljon nurmikko vaatii hoitoa verrattuna hyvin perustettuihin kasvialueisiin.

Ahola toivoisi, että puutarhurien ammattitaitoa ja luovuutta hyödynnettäisiin taloyhtiöissä enemmänkin. Silloin syntyisi muuallekin Hallituskadun kohteen kaltaisia yksilöllisiä kokonaisuuksia.

Ahola kummeksuu sitä, kuinka Suomessa käytetään joka puolella samoja koristekasveja.

– Melko pienellä vaivalla saataisiin silmää ilahduttavampia kokonaisuuksia. Jotkut angervoistutukset ovat minulle nykyään punainen vaate, hän nauraa.

Myös Ushanov toivoo, että taloyhtiön pihoille syntyisi oma pihakulttuurinsa.

– Ihmiset ovat käyneet tätä katsomassa ja ovat kehuneet kovasti. Toivottavasti tämä innostaisi muitakin.