Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysy lemmikeistä: Kissani ei välitä rapsuttelusta eikä halua olla sylissä – Muuttuuko tilanne vai pysyykö se jörönä?

Kissani oli neljävuotias tullessani hoiviini, siitä oli jouduttu luopumaan allergian vuoksi. Se on leikattu narttu.

Nyt se on ollut minulla vuoden ja vaikuttaa sopeutuneelta ja tyytyväiseltä elämäänsä. Se ei ole arka, vaan pikemminkin itsevarma, jopa itseriittoinen. Se ei juuri välitä rapsutteluista eikä halua olla sylissä. Jos silitän sitä sohvalla se lähtee kohta pois. Voiko tämä yhä olla jotain vierastamista ja tilanne vähitellen muuttuu?

Tämä on ehkä vähän hassua, mutta kaipaisin enemmän hellyydenkipeätä lemmikkiä!

Mielestäni on arvokasta, että olet ymmärtänyt kissasi luonteen ja pohdit sitä. Me ihmiset saatamme ehkä turhankin helposti ajatella, että lemmikin pitäisi aina olla valmis innostumaan läsnäolostamme ja nauttimaan kosketuksistamme.

Ajatus on toki ymmärrettävä, seuran pitäminen on ikään kuin lemmikin virka, mutta toisaalta eläimet ovat eläimiä eikä niiltä voi edellyttää näin velvollisuudentuntoista asennetta.

Eläimelläkin on oikeus ilmaista tunteensa

Jokainen eläin on oma ainutlaatuinen persoonansa, jolla on oma luonteensa ja temperamenttinsa – jota voi olla usein mahdotonta yrittää muuttaa.

Eläimelläkin on oikeus tunteidensa ilmaisuun ja sen pitää saada kieltäytyä sellaisesta mistä se ei pidä, jos se ei ole mikään välttämätön asia. Varsinkin lapsiperheissä saattaa unohtua, että lemmikille tulisi antaa myös omaa rauhaa ja lepoa.

Aloite kannattaa jättää kissalle

Yhteiselonne ja ikääntymisensä myötä kissasi voi hyvinkin muuttua pehmeämmäksi. Sitä voi toki aina välillä lähestyä ja silitellä, ehkäpä tällaisen tuokion jälkeen myös palkita makupalalla.

Hienotunteisuus kannattaa kuitenkin muistaa, ja on ehkä tuloksellisinta, jos jättää enimmät lähestymisaloitteet kissalle itselleen. Tällöin yhdessäolon hetket ovat taatusti kissalle mieluisia.

Ajan myötä suhde lemmikkiin vahvistuu varmasti muunkin yhdessäolon kuin rapsuttelun ja sylittelyn myötä. Esimerkiksi yhteiset leikkihetket voivat olla tärkeitä molemmin puolin.

Jörö on usein se kaikkein rakkain

Muistelen ensimmäistä hevostani. Se oli myös hieman pidättyväinen, sillä se ei ollut aiemmissa kodeissaan tottunut hellyyden osoituksiin. Silti yhteisten vuosiemme myötä kiinnyin siihen hevosistani eniten ja sekin omassa jöröydessään tuntui luottavan minuun.

Palstan toimittaja on kirjailija ja luontotoimittaja.