Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Filatov hälventelee sote-pelkoja – "Toivon, että maakuntavaltuustoon tulee vahvoja poliitikkoja"

Kanta-Häme saattaa pärjätä sote-uudistuksessa melko hyvin sekä rahallisesti että työvoiman houkuttelemisessa. Monelle kantahämäläiselle tutuksi tulleet Taysin sydänsairaala ja Coxakin saavat jatkaa toimintaansa ennallaan, vaikka toisin vähän aikaa sitten pelättiin.

Näitä rauhoittelevia näkökulmia sosiaali- ja terveysalan tulevaisuudesta esitteli kuulijoilleen kansanedustaja ja Hämeen liiton hallituksen puheenjohtaja Tarja Filatov (sd.), kun hän puhui Hämeenlinnan seudun invalidien päivänvietossa Kesäkoti Niemelässä Rengossa.

Uudistukset herättävät pelkoa

Tulevien hyvinvointialueiden toimintaa ohjaavat kriteerit perustuvat muun muassa maakuntien väestöpohjaan ja sairastuvuuteen. Moni pelkää, että uudistuksen myötä terveysasemia suljetaan.

– Hyvinvointialue ei pakota lopettamaan yhtään mitään. Aiemmat selvitykset ovat osoittaneet, että Kanta-Hämeessä mennään aika lailla samalla kuin ennenkin, eikä siis olisi tulossa isoja yksiköiden yhdistämisiä. Ehkä Riihimäen seudulla tarvitaan jopa jotain lisää. Nyt näyttäisi myös siltä, että Kanta-Hämeessä rahoitustilanne voisi hieman parantua entisestä. Tämäkin tukee sitä, että mitään isoa karsintaa ei ole edessä, Filatov hälventää pelkoja.

Maakunnassa tulisi Filatovin mukaan varmistaa, että sote-alalla on hyvä työympäristö ja henkilöstöpolitiikka.

– Iso kokonaisuus pystyy kilpailemaan työntekijöistä paremmin kuin pieni, hän muistuttaa.

Maakuntavaltuustolla iso rooli

Maakunnallisen hyvinvointialueen rakenteesta päättää viime kädessä maakuntavaltuusto, joka valitaan vaaleilla ensi vuoden alussa. Uudistuksessa pyritään parantamaan perusterveydenhuoltoa ja lopettamaan ihmisten pompottelu luukulta toiselle. Mielenterveyspuolelle ollaan panostamassa entistä enemmän resursseja.

– Ensimmäinen maakuntavaltuusto on tärkeä, ja toivonkin, että sinne tulee vahvoja poliitikkoja. Valtuusto päättää, millä tavalla lähipalvelut, keskitetymmät palvelut ja erikoissairaanhoito järjestetään. En näe mitään syytä, että rakennetta pitäisi nykyisestä muuttaa. Hallinto voi olla iso ja keskitetty, mutta palveluita voi olla hajautetusti, niin kuin tähänkin asti, Filatov sanoo.

Filatov itse ei ole vielä päättänyt, asettuuko hän maakuntavaaleissa ehdolle.