Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hämeenlinnan perinteikäs Pub Wiljami juhlii 50 vuottaan – "Ihmiset sanovat, ettei täällä ole mikään muuttunut"

Suomen vanhimmasta pubista on väitelty jo vuosikymmeniä ja vuonna 1969 perustettu Salhojankadun pub Tampereella on monien mielestä oikeutettu titteliin.

Ensimmäisten joukossa on kuitenkin myös hämeenlinnalainen Pub Wiljami, joka perustettiin 3. heinäkuuta 1971. Perinteikäs kapakka viettää 50-vuotisjuhliaan tulevana lauantaina.

– Haluamme kunnioittaa pubin pitkää historiaa ja olemme kutsuneet muiden muassa paikalle perustajan Seppo Vuokilan, makkaraseura Hämeen Suoliherkun ja Facebookin William´s Pubin 70-luvun kantikset -ryhmän jäsenet. Juhlat ovat kuitenkin ihan kaikille avoimet, yrittäjät Toni Vehviläinen ja Juha-Pekka Aalto sanovat.

Tapiovaaran jakkarat

Ravintola toimi vuosikymmeniä nimellä Olde William´s Pub, jota uudet yrittäjät eivät saaneet käyttöönsä. Wiljami on kuitenkin tarpeeksi lähellä esikuvaansa ja vanhojen aikojen tunnelma ei ole kadonnut mihinkään.

Seinissä ja rakenteissa on jäljellä paljon alkuperäistä ja esillä on vaakunoita ja maataloustyökaluja, jotka ovat tuttuja pubin 1970-luvun kävijöille. Jäljellä ovat myös pubin sisustuksesta vastanneen Ilmari Tapiovaaran suunnittelemat baarijakkarat.

– Ihmiset sanovat usein, ettei täällä ole mikään muuttunut, on kuin kotiinsa tulisi, Vehviläinen kertoo.

Terassilla tuoksuu savu

Lauantaina juhlat alkavat kello 14 terassilla ja kello 16 lähtien DJ Artsi soittaa musiikkia 1970-luvulta nykypäivään.

Savuparrat kokkaavat barbeque-herkkuja ja tarjolla on savussa kypsytettyjä pulled pork- ja brisket-hampurilaisia sekä makkaroita.

Punaiset pelipaidat

Wiljami on myös englantilaisen Liverpoolin jalkapallojoukkueen virallinen kannattajapubi Hämeenlinnassa, ja sen huomaa sisustuksesta, josta ei punaista väriä puutu.

– Tärkeimpinä ottelupäivinä täällä on paljon porukkaa pelipaidat päällä ja huivit kaulassa. Kerran kuussa järjestettävät tikkakisat ovat myös tärkeä tapahtuma, Vehviläinen tuumaa.

Muisteloita tiskillä

Yrittäjät ovat isännöineet Wiljamissa viisi vuotta.

– Koronaan saakka meni oikein mukavasti, mutta sitten meille kävi aivan kuten muillekin. Nyt, kun tilanne on auennut, väkeä on taas käynyt hyvin, Vehviläinen sanoo.

Pubin kunnianarvoisa ikä ja historia tuo yrittäjienkin arkeen oman säväyksen.

– Tiskillä saa kuulla tosi paljon muisteloita, Aalto kertoo.

– Pubilla on ollut vuosien varrella hyviä ja huonoja aikoja, mutta kaikki ovat onnellisia siitä, että se on edelleen tässä.

Pub Wiljamin 50-vuotisjuhlat la 17.7. klo 14 alkaen.