Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miksi Englanti häviää aina? – 50 vuoden jalkapallotuskalle ei loppua näy

Olen pikkupojasta saakka kannattanut Englannin maajoukkuetta Robin Hoodin takia.

Rakastin tarinoita Sherwoodin iloisesta veikosta, Rikhard Leijonamielestä ja kuningas Arthurin pyöreästä pöydästä. Kun sitten näin telkkarissa jalkapallojoukkueen, jonka paidassa oli kolme leijonaa, kohtaloni oli sinetöity.

Myöhemmin opin, että Rikhard oli murhanhimoinen psykopaatti ja surkea hallitsija, mutta vahinko oli jo tapahtunut.

EM-kisojen alkaessa hurrasin tietenkin Huuhkajien puolesta, mutta alkusarjan jälkeen palasin helmasyntini pariin.

Moderni futis on syntynyt Englannissa ja saarivaltion odotukset arvokisoissa ovat aina kohtuuttomat.

Mutta kuten Simon Kuper ja Stefan Szymanski loistavassa kirjassaan Soccernomics toteavat, objektiivisesti tarkasteltuna Englannin joukkue on pikemminkin ylittänyt itsensä kuin alisuorittanut EM- ja MM-kisoissa. Muut ovat vain parempia.

Englannin kannattaminen on tuntunut loputtomalta kärsimykseltä. Joukkueen suorituksia ovat usein leimanneet mielikuvituksen ja uskalluksen puute. Britit ovat pelanneet konservatiivista sekä tylsää jalkapalloa ja saavuttaneet voittoja fyysisyydellä ja suurella sydämellä.

Viime MM-kisoissa Englanti eteni välieriin, mutta näytti Kroatiaa vastaan juuri niin vanhanaikaiselta kuin aina ennenkin.

Näissä kisoissa oli uuden aikakauden tuntua ja finaalin alkupuoliskolla Englanti pelasi dynaamisesti ja vahvasti.

Jälkiviisaus on helppoa, mutta ottelun väliajalla sanoin vaimolle, että jos Englanti vetäytyy puolustamaan yhden maalin johtoaan Italian jonglöörejä vastaan, niin noutaja tulee.

Ja niinhän siinä kävi, että menneisyyden varjot laskeutuivat Wembleyn ylle. Karjuin tv:n ääressä, että tehkää nyt jätkät toinen maali, vaikka omissakin soisi. Kuluu se aika hyökkäämälläkin.

Rankkareihin mennessä peli oli jo pelattu. Italian maalissa seisoi kolmemetrinen Donnarumma, jonka henkinen yliote englantilaisiin oli musertava.

Englannin kannattajien kuvottavat tempaukset mustaavat joukkueen hyvää suoritusta.

Italian mestaruutta hehkutetaan nyt inhimillisyyden voittona raakalaismaisuudesta. Englannin urheilijoiden kannalta se tuntuu epäreilulta, varsinkin kun muiden maiden kansallislauluille on buuattu Italiassa jo vuosia ja rasismi on Serie A:ssa kolossaalinen ongelma.

Italian joukkue oli taitavampi ja sen pituinen se. Jalkapallo voitti.