Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirstulan kartanolla on avattu terassiravintola ja camping – Väitteet muinaismuistoalueesta olivat tuulesta temmattuja

Kirstulan kartanon isäntä Tuomas Honkajuuri asetteli viime viikolla tontilleen uutuuttaan kiiltäviä kylttejä ja opasteita asiakkaille. Kartanolla avattiin lauantaina Rantacafé, jossa on kesäterassi 50 hengelle.

– Veneilijät ovat jo pitkään kyselleet, miksen avaisi rantakahvilaa. Nyt kun Kirstula Camping on saatu pyörimään, idea sai lopullisen sysäyksen. Olemme täällä luonnon helmassa ja silti aivan vilkkaasti liikennöidyn Pälkäneentien varressa. Oli hienoa, että väki löysi tänne ja viikonloppuna kävi paljon ihmisiä, Honkajuuri sanoo.

Eksotiikkaa listalla

Rantacaféssa on täydet anniskeluoikeudet ja tarjolla on ruokaa hampurilaisista vähän eksoottisempiin annoksiin.

– Kahvilanpitäjä tulee Vietnamista ja saamme listalle varmasti sellaista, mitä ei Hämeenlinnassa muualta löydy, Honkajuuri arvelee.

Yrittäjän haaveena on tehdä kahvilastaan kesäinen olohuone Hattulan ja Hämeenlinnan ihmisille.

– Tänne pääsee helposti autolla, veneellä sekä kevyen liikenteen väyliä pitkin ja pyöräretken päälle voi pulahtaa vaikka uimaan.

Kaupungilla väärää tietoa

Kirstula Camping avattiin aikataulun mukaan kesäkuun alussa, vaikka Hämeenlinnan kaupungin rakennustarkastus keskeytti matkaparkin rakennustyöt toukokuussa.

– Matkaparkki on edelleen rakennuskiellossa, mutta enhän minä ole rakentanut vielä mitään, tehnyt vain omalle tontilleni nurmikkoa ja sorauksia. Jatkossa aion kyllä rakentaa ja sitä varten tulen hakemaan lupia asianmukaisesti, Honkajuuri kertoo.

Katkoksen taustalla oli myös väite siitä, että matkaparkki sijaitsisi muinaismuistoalueella ja tarvitsisi siitä syystä toimenpideluvan ja hyväksynnän kaupunkirakennelautakunnalta.

– Jotkut ihmiset ovat yrittäneet estää hankkeita ja toimittaneet kaupungille väärää tietoa. Museovirasto on kuitenkin vahvistanut, ettei tämä ole muinaismuistoaluetta, joten se väite on ammuttu alas, Honkajuuri toteaa.

Alueella on kysyntää

Kartanon päärakennuksen ja Vanajaveden välissä on 24 sähköistettyä paikkaa matkailijoiden käyttöön.

Alueella on käytössä wc- ja suihkutilat, pyykinpesutila sekä kemiallisen vessan ja harmaan veden tyhjennyspaikat.

– Ihmisiltä on tullut paljon palautetta, että tätä on odotettu. Tiesin, että kysyntää tulee riittämään, koska Hämeenlinnan kantakaupungissa ei ole muuta camping-aluetta ja Aulangon camping oli kuitenkin aikoinaan hyvin tunnettu.

Teltallakin voi tulla

Leirintäalueesta Kirstula Camping eroaa siinä, ettei alueella ole vastaanottoa. Tilausjärjestelyt tehdään netissä, josta asiakas saa paikkanumeron.

– Meillä ei ole kausipaikkoja, joten varauksen voi tehdä maksimissaan viikoksi kerrallaan, Honkajuuri sanoo.

– Alkujaan suunnittelin aluetta vain matkailuautoille ja karavaanareille, mutta telttailijoilta on tullut yhteydenottoja niin paljon, että toivotan heidätkin tervetulleiksi.

Kirstulan Rantacafé on avoinna säävarauksella ti-to klo 10–20, pe-la klo 11–22 ja su klo 11–20.

Jutun otsikkoa korjattu 14.7. klo 10.22. Siinä todettiin virheellisesti, että Kirstulassa on Hämeenlinnan ainoa camping, vaikka kyse oli vain kantakaupungin alueesta. Hämeenlinnassa toimivat Pöystilä Camping (Porraskoskentie 1540), SFC Tilkunpelto Lammilla sekä Evon ja Niemisjärven leirintäalueet. Jalavaniemen matkailualueella Iittalassa on matkailuvaunualue ja Tuuloksessa on asuntovaunuille tarkoitettu Camping Park Tuulonen.

Lisäksi Hämeenlinnan kaupunki tarjoaa 31.8. asti matkailuajoneuvoille matkaparkin Hämeensaaressa Hämeensaarenkujalla,

Toimitus pahoittelee virhettä.

Lue lisää: Kirstulan kartanon lähes valmis matkaparkki määrättiin rakennuskieltoon – Yrittäjä yllättyi alueen suojelutilanteesta