Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suvi Vasaman nukkeveistokset syntyvät halusta käsitellä asioita – "Jossain vaiheessa työt ottavat vallan, niillä on niin paljon kerrottavaa"

Hämeenlinnan teatterista tuttu nukentekijä rohkaistui nyt eläkkeellä ollessaan pitämään ensimmäisen oman näyttelynsä.

Suvi Vasaman ilmeikkäät nuket ovat valloittaneet galleria Raami Daamien tilan.

Saisinko kertoa? on jo eläkkeellä olevan paperitaiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely. Töiden henkilökohtaisuus jännitti.

– Tunsin galleristi Anu Halmeniemen ja hän rohkaisi minua pitämään tämän näyttelyn, Hämeenlinnan teatterista tuttu nukentekijä kertoo.

Veistokset ovat syntyneet pandemian aikana.

– Pinnalla on erityisesti tunne eristyksestä tai näkymättömästä uhasta. Mukaan mahtuu kuitenkin myös iloa ja kiitollisuutta, sekä minuuden kohtaamista. Teosten naivistinen maailma pehmentää rajuja aiheita ja mahdollistaa kovienkin asioiden käsittelyn.

Vasama ei suunnittele hahmojaan etukäteen.

– Hahmot syntyvät halusta tuoda asioita julki. Jossain vaiheessa työt ottavat vallan, niillä on niin paljon kerrottavaa. Se on myös mielen prosessi, saan itse paljon, kun ne kertovat asioita.

Juuret teatterin parissa

Vasama työskenteli lähes 20 vuotta Hämeenlinnan teatterin tarpeistossa ja nukentekijänä. Hän sai kiinnostuksen nukentekoon äidiltään, jonka jalanjäljissä hän jatkoi teatterissa.

– Juureni teatterinukkejen parissa ilmenee vahvasti veistoksissani, joiden teossa on hyödynnetty nukketeatterissa oppimiani taitoja.

Näyttelyssä on 11 teosta. Veistokset on toteutettu pääosin paperilaminointitekniikalla eli liimaamalla paperia kerroksittain. Yhden tekemiseen menee noin kaksi kuukautta.

– Hidas menetelmä mahdollistaa pitkän vuoropuhelun. Jokaisella hahmolla on oma tarinansa, jonka se haluaa välittää katsojalle.

Näyttelyn matka jatkuu

Nuket jatkavat matkaansa vielä kahteen näyttelyyn: elokuussa ne ovat nähtävillä Willa Vaskissa Lukiokadulla ja ensi keväänä Helsingissä kulttuurikeskus Stoassa.

Näyttely Saisinko kertoa? on esillä galleria Raami Daameissa (Viipurintie 4) heinäkuun ajan.