Ensimmäistäkään järkeen käyvää perustetta kaupunginhallituksen jäsenmäärän kasvattamiseksi 13-jäseniseksi ei ole käynnistyneiden luottamuspaikkaneuvottelujen yhteydessä esitetty. Se seikka, että kokoomus ja SDP säilyttivät kaupunginvaltuustossa nykyisen paikkalukunsa, ei ole kestävä peruste, sillä ne kummatkin voivat säilyttää täsmälleen omaa kannatusosuuttaan vastaavan paikkaluvun myös 11-jäsenisessä kaupunginhallituksessa. Kyse on voimasuhteista, ei yksittäisistä numeroista.
Todettakoon, että käsittelemällä asiaa perussuomalaisten ryhmä ei tavoittele kaupunginhallitukseen yhtään ylimääräistä lisäpaikkaa. Meille riittävät kaksi paikkaa yhdestätoista, koska ne yksinkertaisesti kuuluvat meille kaikilla laskentatavoilla. Me olemme huolissamme vain asiattoman vallankahminnan jatkumisesta, kun kaikki tietävät, että kaupungin toimintojen supistuminen ja tulopohjan kaventuminen edellyttävät, että hallintoa on päinvastoin karsittava.
Miksei enemmistö riitä?
Päättyvällä kaudella sekä kokoomus että sosialidemokraatit ottivat 27,4 %:n osuudella valtuustopaikoista 36,4 % hallituspaikoista kumpikin. Nyt samat puolueet tavoittelevat samalla valtuusto-osuudella 27,4 % edelleen yli kolmenkymmenen prosentin osuutta kaupunginhallituksesta.
Tätä on melko mahdotonta pitää tasapuolisena ja reiluna. Jos kokoomus ja sosialidemokraatit ”tyytyisivät” kumpikin kolmeen paikkaan, niillä olisi edelleen kaksin selvä enemmistöasema (54,5 %) kaupunginhallituksessa kuudella paikalla. Lisäksi niiden painoarvo kasvaa puheenjohtajuuksien vuoksi.
Kokoomus ja sosialidemokraatit selittävät, että 13-jäseninen kaupunginhallitus mahdollistaa pienimmille puolueille (kd ja vas) yhdessä yhden äänivaltaisen hallituspaikan jaettuna. Se ei yksinkertaisesti ole koko totuus. Sama järjestely toimii aivan yhtä hyvin 11-jäsenisessä kaupunginhallituksessa, jos kokoomus ja sd tyytyvät kumpikin yhdessä muodostamaansa enemmistöön ilman sen päälle lahjoitettavia neljänsiä tuoleja.
Lisää ylimääräistä työtä
Nyt perussuomalaisia syytetään kompromissihaluttomuudesta ja yhteistyökyvyttömyydestä. Kompromissihaluttomuudella tarkoitetaan, että me emme näe vähäisintäkään mieltä kaupunginhallituksen paikkaluvun väliaikaisessa kasvattamisessa pariksi vuodeksi. Se edellyttää viranhaltijoiltamme ylimääräistä työtä, mitä heillä valtuustokauden vaihtuessa on muutoinkin riittävästi.
Nythän tulisi sen sijaan sopeutua tulevaan hyvinvointialueiden ottaessa yli puolet kuntien kuormasta ja tuloista.
Yhteistyökyvyttömyydellä meistä puhuttaessa tarkoitetaan tapaamme vaatia suunnitelmien taustaksi vaikuttavuusarvioita ja päätösesityksille järjellisiä perusteita. Jos sen katsotaan olevan riitelyä eikä vastuullista palvelujen järjestämistä ja veronmaksajilta kerättyjen varojen käyttämistä, kutsuttakoon sitä sitten riitelyksi.
Teppo Turja
valtuutettu (ps)
Hämeenlinna